18. 3. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
17. 3. 2002
Vyšetřování britského televizního pořadu Newsnight společnosti BBC upozornilo ve čtvrtek 14. 3. (v anglické verzi je transkript reportáže zde), že zřejmě existoval tajný projekt CIA, v jehož rámci se zkoumaly metody posílání antraxu poštou. Tento projekt se prý "šíleným způsobem vymkl z rukou". Šokujícím tvrzením je to, že klíčový člen této tajné operace si vzal antrax, rafinoval ho, vytvořil antrax takové čistoty, jaká je vhodná pro vojenské účely, a rozeslal jeho dávky poštou - což usmrtilo pět osob. Přinášíme podstatné části z tohoto investigativního pořadu společnosti BBC.
Sloupek

V tomto týdnu bude Poslanecká sněmovna znovu projednávat správní řád, téměř identický s tím, který na své předchozí schůzi - rozdílem pouhých čtyř hlasů - zamítla. Předloha připravená ministerstvem vnitra neprošla prvním čtením, nebyla řádně projednána a přikázána výborům, ale na správní řád byl pozměňovacím návrhem transformován jiný zákon, který pak byl - ve spěchu a velmi nedbale - projednán v Ústavně právním výboru.

Poslanecké kluby ODS a KSČM se vyslovily proti tomuto postupu a bez ohledu na obsahovou stránku předlohy chtějí hlasovat pro jeho zamítnutí, poslanci ČSSD (včetně ještě nedávno odbojného Stanislava Křečka) a klub KDU-ČSL správní řád podporují; lidovec Miloslav Výborný září nadšením a jak o zákonu, tak o postupu, jímž má být přijat, hovoří v superlativech (v parlamentních kuloárech se šušká, že právě on s tímto nápadem přišel a ministru vnitra ho doporučil).

Rozhodnutí je nyní v rukou poslaneckého klubu Unie svobody a posléze prezidenta republiky, jehož veto by zřejmě bylo, vzhledem ke krátkosti času, který zbývá k projednání zákona, absolutní (veto senátní by Sněmovna mohla ještě přehlasovat). Unionista Pavel Němec zákon podporuje, jiní poslanci, jako např. Vladimír Mlynář nebo Ivan Pilip, jsou rezervovaní a proti návrhu správního řádu hlasovali již při jeho řádném projednávání.

Další na řadě by byl Ústavní soud. Protože předloha byla podána bez důvodové zprávy a neprošla prvním čtením, bude schválena v rozporu s jednacím řádem Sněmovny (což je zákon) a Ústavní soud by mohl z tohoto důvodu správní řád zrušit. Málokdo totiž ví, že Ústavní soud může rušit i právní předpisy, které byly přijaty v rozporu se zákonem, přestože tyto předpisy samy o sobě nejsou protiústavní; vychází se přitom z principu legality veřejné moci, tj. z toho, že že občan má právo, aby mu povinnosti byly ukládány pouze zákonným způsobem. Povinnosti vyplývající z takto přijatého správního řádu tuto podmínku nesplní a nelze je vynucovat. Přísně vzato se tedy mýlí Pavel Černý (EPS), když tvrdí, že zákon bude protiústavní, protiústavní však bude jeho uplatňování.

Kauza "správní řád" není prvním případem, kdy Poslanecká sněmovna z důvodů okamžité výhodnosti jedná legislativně nekorektním způsobem, v porovnání s předchozími případy jde však o vůbec nejzávažnější precedens. Přeměna již projednávaného zákona v jiný totiž zcela popírá účel prvého čtení, tedy rozhodnout, které výbory zákon projednají. Zákon o automobilismu se tak teoreticky může octnout na jednacím stole zemědělského výboru, anebo může být jeden zákon použit k "vygenerování" dvaceti zákonů jiných, ze zcela nesouvisejících oblastí.

Nyní bude záležet především na médiích, zda budou schopna vysvětlit občanům, co se ve Sněmovně chystá, proč je správní řád, který by citelně omezil jejich práva, tak důležitý pro budoucí podobu správy věcí veřejných, a jak nebezpečné by bylo přijmout tento nebo kterýkoli jiný zákon v rozporu s jednacím řádem Sněmovny. Nabude-li k prvnímu lednu příštího roku nový správní řád skutečně účinnosti, bude to velmi neblahá zpráva nejen pro občana, který se ve vztahu k úřadům stane opět o něco bezprávnějším poddaným, ale i obecně o stavu demokracie a právního státu v této zemi.

"Nechcete právní stát? Volte sociální demokracii!" - s tímto volebním slibem ČSSD určitě do voleb nepůjde, přestože její počínání ve věci rekodifikace správního řízení nasvědčuje tomu, že právě ten slib by mohla nejspíše splnit.

18. 3. 2002
Jen pár stovek metrů za červeně přeškrtanými silničními cedulemi s nápisem Hlavní město Praha přejedete kouzelnou podzemní hranici. Na jedné straně totiž stojí tisíc litrů pitné vody 15 korun a 60 haléřů. Na druhé straně je ta samá voda za 22,30 Kč. Tu levnější prodávají Pražské vodovody a kanalizace (PVK). Tu dražší prodává Provak Vrchlabí.

Obě společnosti ovládá francouzské Vivendi.

18. 3. 2002
Uvádíme přepis dvacetiminutové debaty mezi zástupci ministerstva vnitra, Svazu měst a obcí a Ekologického právního servisu. Pořad vysílala v sobotu 16. 3. stanice ČRo 6 - RSE, jeho editor nám ho laskavě poskytl.
18. 3. 2002

Harvardský Ein Kessel buntes v táborském hotelu Palcát.

Možná 250 tisíc akcionářů Harvardského průmyslového holdingu čeká na peníze. Ve čtvrtek 14. března se proto akcionáři a jejich zástupci sešli na mimořádné valné hromadě v Táborském hotelu Palcát. Zatímco většina veřejnosti si při slově Harvard opovržlivě odfrkne a stará se dál o své, existuje překvapivě mnoho lidí, kteří stále o něco bojují. Mezi sebou. Přitom stále není jasné kdo je kdo. Družstva hráčů mají velmi podobné dresy. Když je propotí, obléknou si jiné. Uprostřed loňského léta svitla drobným akcionářům, tedy majitelům maximálně 20 akcií, naděje na alespoň nějaké peníze v hotovosti. Ovšem, vypukl kýmsi řízený chaos. Ve hře je totiž asi za 10 miliard korun majetku. (Podrobnosti viz Harvardský holding: Příliš mnoho důstojníků.)
18. 3. 2002
Vysocí činitelé britské armády vydali vážné varování Tonymu Blairovi, že případná válka proti Iráku skončí selháním a že povede ke ztrátám na životech pro minimální politický zisk. Podrobnosti v angličtině viz zde.
18. 3. 2002

Irácké noviny v neděli napsaly, že 65. narozeniny iráckého prezidenta Saddáma Husajna budou trvat 14 dní. Oslavy se budou konat od 17.dubna 2002 až do 1.května 2002 Irácké listy dodaly, že se to bude v provincii Salláh al Dín, konkrétně ve městě Tikrítu (170 km od Bagdádu na severu), kde se Saddám Husajn 27. dubna 1937 narodil. Starosta provincie uvedl, že se v Tikrítu připravují dvě tribuny, z nichž každá má kapacitu 350 lidí. Husajn začal oficiálně oslavovat narozeniny před embargem v roce 1990, ale v poslední době mají pro něj větší cenu.

Zdroj: www.iraq.net

18. 3. 2002
Tušila jsem, ze s těmi útoky na Twins nebylo něco v pořádku již hned druhý den, co jsem se vzpamatovala z prvního šoku. Když jsem pracovala na Evropské komisi, zabývala jsem se také dopravou surovin z bývalých sovětských středoasijských republik. Pamatuji si moc dobře, jak všichni moc stáli o průchod Afganistánem, aby získali přístup ke světovým trhům. A jak agilní byli Američané v těch republikách, které měly ropu nebo zemní plyn. Většina zdrojů tohoto článku patří k seriózním mediím. Střípky informací se najdou všude na webu, jen je třeba je složit dohromady. Výsledek, zdá se mi, je dost děsivý...
15. 3. 2002

Zřejmě bude brzo oznámeno, že britský ocelářský průmysl skrýval členy organizace al Qaeda, obává se Mark Steel v deníku Independent. Jeho článek končí: "Ale ať se Američané chovají jakkoliv jako blázni, vždycky budeme mít Tonyho Blaira, který s nimi zůstane "bok po boku". Někteří lidé argumentují, že tím, že Tony Blair zůstává tak silně věrný Georgi Bushovi, má náš premiér na něho určitý vliv. To je pravda. Blair mu leze do zadku (anglický originál je silnější, 'Blair licks his arse', pozn. red.) tak intenzivně, že George nyní poslouchá Tonyho názory na to, zda by mu měl lézt do zadku zprava nebo zleva."

15. 3. 2002
Proč nejsou úspěšné pokusy americké vlády využít k popularizaci USA v zahraničí PR agenturu, vysvětlila v listě Guardian Naomi Kleinová.

15. 3. 2002
Vyjde-li kniha s názvem Didaktika cizích jazyků na přelomu staletí není snad přehnané očekávat, že nabídne rozbor současného stavu, souhrn nejlepších praktik a rady, jak na to těm, kteří mají co dohánět. Bohužel tato konkrétní publikace nakladatelství Editpress, založená na předchozích sbornících Ostravské university, je ukázkou všeho, co je na současné výuce jazyků špatné. Pro odborníky z oboru je většinou jen shrnutím známého a těch několik nových myšlenek by se jistě spíše hodilo do článků v odborných časopisech. Pro badatele z jiných oborů není práce příliš užitečná, protože zůstává na rovině obecné. Zbývá publikum jediné: studenti na pedagogických fakultách. Z této perspektivy se také budu na knihu i dále dívat. Při pomyšlení, že se tento text stane učebnicí didaktiky na pedagogických fakultách, mě totiž jímá hrůza.
21. 1. 2002
Přejete-li si, aby Britské listy dále působily efektivně jako nezávislý strážce veřejného zájmu v ČR, přispějte, prosím, obdobně jako loni, libovolnou částkou na financování jejich investigativní práce v ČR, která se nedá dělat bez plného pracovního nasazení. Zde uvádíme podrobnosti, jak je možné přispět. Upozorňujeme, že finanční příspěvky na činnost Britských listů jsou odečitatelné od základu daně.
Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
18. 3. 2002 Pitná voda, kohoutek a dojná kráva Radek  Mokrý
18. 3. 2002 Desetinásobek navždy: Majetek nebo papírky? Radek  Mokrý
18. 3. 2002 Pochybnosti o pozadí zářijových teroristických útoků proti USA sílí Bushka  Bryndová
18. 3. 2002 Soumrak právního státu Tomáš  Pecina
18. 3. 2002 Diskuse o správním řádu: "Postup Sněmovny nás naplňuje děsem"   
17. 3. 2002 Způsobil útoky antraxem vědec, který pracoval pro CIA?   
15. 3. 2002 Vyřeší školné problémy univerzit? Jan  Čulík
15. 3. 2002 Amerika začíná být sama svým nejhorším nepřítelem   
15. 3. 2002 Brána jazyků stále ještě uzavřená: Nad knihou Didaktika cizích jazyků na přelomu staletí Dominik  Lukeš
15. 3. 2002 Konečně školné - jenže k čemu je dobré? Dominik  Lukeš