31. 1. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Ministr vnitra Stanislav Gross
31. 1. 2002
Přinášíme reportáž ze středeční tiskové konference ministra vnitra Stanislava Grosse.
Sloupek

Tak jsem byl včera zase svědkem, jak se jeden student vydal na zápočtovou konzultaci na pražskou Vysokou školu ekonomickou - dotyčná odborná asistentka měla mít konzultační hodiny do 14. Student dorazil asi ve 13. 40 - po asistentce nebylo ani stopy. Čekal pečlivě až do dvou, jestli se náhodou neukáže - neukázala. Co bychom se obtěžovali dodržovat inzerované konzultační hodiny, že. My jsme přece někdo, jsme univerzitní učitelé - oni jsou jenom studenti. Je jich mnoho a obtěžují nás. Mohou být rádi, že se vůbec na naši školu dostali a že jsme je zatím ještě nevyhodili - přetěžujeme je nesmyslným množstvím učiva a zkoušíme je ústně a subjektivně za podmínek, které by byly jinde na světě nepřijatelné.

Vzpomněl jsem si s nostalgií a úsměvem na to, jak se většinou dělají zkoušky na českých vysokých školách - studenta zkouší jeden učitel, bez asistence, v soukromí svého kabinetu. Zkoušky bývají ústní a hodnocení studentova výkonu je subjektivní. I když jsme mnohokrát zaznamenali případy absolutního bezpráví, většina studentů se v ČR neodváží proti známce, kterou dostali u zkoušky, protestovat - vždyť by se mu učitel, případně katedra mohli osobně mstít!

Ve středu jsme na katedře slavistiky Glasgowské univerzity diskutovali na schůzi katedry o některých aspektech známkování a hodnocení studentů v některých našich kursech. Série půlročních kursů v prvním a v druhém ročníku, o nichž jsme hovořili, má takovéto hodnocení: 10 procent cca desetiminutová studentova prezentace (referát) v hodině, 30 procent seminární práce na vybrané téma a 60 procent dvouhodinová závěrečná zkouška, v jejímž rámci musí student napsat dvě písemné práce. Jeden kolega se vyjádřil, že ho dost znepokojuje, že je hodnocení referátů studentů vlastně subjektivní: známkuje ho podle ústního projevu jediný člověk - vyučující v dané hodině. Studenti by si mohli právem stěžovat, pokud by se známkou nebyli spokojeni. Usmál jsem se a vzpomněl jsem si, že u většiny vysokoškolských zkoušek v ČR se studenti nehodnotí nijak jinak.

Na britských univerzitách jsou zkoušky písemné. Zkouškové skripty jsou anonymizovány - známkující učitel nesmí znát studentovo jméno. Zkoušky opravují samostatně dva různí učitelé a výsledná známka je průměrem vypočítaným z obojího jejich hodnocení. Výběr zkoušek i z prvního ročníku (všechny zkouškové skripty z ročníků posledních) se pak odesílá ke kontrole externímu examinátorovi, učiteli v témž oboru na jiné univerzitě, aby se zajistilo, že je hodnocení skutečně objektivní a férové.

Kdypak budou tyhle metody zkoušení zavedeny i na vysokých školách v České republice? Na veškerou kritiku odpověděl loni na podzim pan ministr školství Zeman v onlinovém chatu v Britských listech, že on nemá a nemůže mít na praktickou politiku českých vysokých škol žádný vliv, neboť jsou to instituce nezávislé.

No dobrá, ale kdo zajistí, že "nezávislé" české vysoké školy nebudou případně hájit jen zájmy (čti: "případnou lenost") svých učitelů na úkor zájmu studentů?

(Slýchám z českých vysokých škol často: ono se po českých vysokoškolských učitelích ale nemůže nic chtít, protože nedostávají normální lidský plat. Svou práci nemohou dělat pořádně, protože se z platu vysokoškolského učitele řádně neuživí.)

Možná ale, že kdyby se studenti informovali, jak se dělají zkoušky jinde, a požadovali by systematicky a ve větším počtu, aby se jim vysokoškolští učitelé více věnovali - a aby byly zavedeny objektivní metody zkoušení, došlo by ke změně.

Lidi, nebojte se.

Vždycky to všechno nakonec záleží jen na nás.

30. 1. 2002

Afghánské úřady konstatovaly v úterý, že americká armáda omylem zatkla nového okresního šéfa policie a místní politické představitele, loajální nové afghánské vládě, informovala tisková kancelář AP.

Afghánští činitelé charakterizují razii, kterou minulý týden provedly americké speciální jednotky jako "nepovedenou". Nejméně 15 Afghánců bylo usmrceno a 27 bylo zajato. Konstatují, že místní bojovníci odevzdávali zbraně policii, když na ně zaútočily americké jednotky, které zabily i některé činitele nové státní správy. Pentagon naopak tvrdí, že tato razie amerických speciálních jednotek zaútočila dne 23. ledna na legitimní vojenské skladiště, které podle amerických špionážních analytiků užívaly jednotky organizace al Qaeda a Talibánu. Avšak mluvčí kandahárské státní správy Gul Agha uvedl, že Američané při razii zatkli místního nového šéfa policie, jeho zástupce a celou řadu členů nové místní komunální rady, která je loajální novému premiéru Hamidu Karzaiovi. Mluvčí Yusuf Pashtun konstatoval, že státní správa v Kandaháru požaduje, aby Američané vyjasnili status těchto zadržených osob a důvody, proč jsou vězněni. Uvedl, že Američané prý přislíbili, že některé zadržené osoby v nejbližších dnech propustí. Mluvčí americké armády na letišti v Kandaháru, kapitán Tony Rivers, se odmítl k věci vyjádřit.

31. 1. 2002
Tajná policie v Saúdské Arábii mučila britské občany, které podezřívala z atentátů proti jiným západním občanům, svědčili tři nedávno propuštění muži. Popisovali, jak jim byl systematicky odpírán spánek, byli zadržováni na samotce a byli biti, aby se přiznali.
30. 1. 2002

V úterý vyšlo v britském parlamentu najevo, že Spojené státy nekonzultovaly Británii ohledně toho, jak by se mělo zacházet se zadržovanými britskými občany. Britská vláda také nyní přiznala, že když byli její činitelé na inspekci v táboře "X" v zálivu Guantánamo, byli trvale doprovázeni Američany, takže nemohli hovořit s britskými zajatci soukromě a otevřeně. To poněkud zpochybňuje jejich tvrzení, že jsou se svým zacházením spokojeni. Alberto Gonzales, právní poradce amerického prezidenta Bushe, kritizoval názor amerického ministra zahraniční Colina Powella, že by měly zadržované osoby v táboře "X" obdržet statut válečných zajatců. Bush podle Gonzalese nyní vede "nový druh války" a z toho důvodu jsou Ženevské konvence nyní zastaralé.

Čelný mluvčí Červeného kříže, Gianni Bacchetta, vyjádřil znepokojení nad nedávným útokem amerických speciálních jednotek na nemocnici v Kandaháru, při němž bylo usmrceno šest příslušníků organizace al Qaeda. Konstatoval, že ho před třemi týdny Američané ujistili, že na nemocnici nezaútočí.

Saúdská Arábie konstatovala, že prý až 100 osob zadržovaných v táboře "X" na Kubě jsou její občané a požaduje, aby je Spojené státy vydaly zpět.

31. 1. 2002
Syndikát novinářů pozorně sleduje situaci na trhu regionálního tisku a je znepokojen dramatickou koncentrací vlastnictví regionálních deníků v celé republice. V současné době je možné konstatovat, že podstatná část místního tisku je v rukou pouze jednoho vlastníka, a to společnosti Vltava-Labe-Press.
31. 1. 2002

8. ledna 2002 jsme upozornili, že se ztrácejí esemesky, posílané z mobilních telefonů Eurotelu na některá britská telefonní čísla, přestože telefon Eurotelu avízuje, že byla zpráva v pořádku odeslána (a zřejmě si za to účtuje i poplatek). Když jsme o tom v prvním lednovém týdnu informovali Eurotel, bylo nám sděleno, že Eurotel posílání esemesek do zahraničí nezaručuje. Firma má přirozeně odpovědnost za bezporuchový provoz služby, kterou nabízí a za kterou účtuje peníze, takže prvotní reakce Eurotelu byla neuspokojivá. Po publikaci této zkušenosti v Britských listech nám přislíbil nápravu pracovník Eurotelu Martin Žabka a ve středu 30. 1. jsme od něho obdrželi tento dopis:

Dobry den pane Culiku,

nechal jsem vasi stiznost prosetrit z vice stran, vice nasich oddeleni se podilelo na zkoumani pricin, proto jste na odpoved musel cekat delsi dobu, za coz se vam omlouvam. Nicmene bylo zjisteno, ze na trase CR - UK doslo opravdu k technickym nesrovnalostem, konkretne v signalizaci zprav prichazejicich do UK. Jednalo se jen o malou cast mobilnich telefonnich cisel v UK, proto jsme na nasich infolinkach nezaznamenali zadne vetsi ohlasy na neuspesne doruceni SMS zprav do UK, prestoze jsou nasimi zakazniky hojne vyuzivany. Nicmene tato nesrovnalost je jiz v soucasne chvili odstranena na strane propojovatele nasi site se zahranicim. Chyba nebyla zpusobena spolecnosti Eurotel.

Ve středu večer jsme záležitost vyzkoušeli a zasílání esemesek z telefonů Eurotelu na britské mobilní telefony nyní funguje. Panu Žabkovi děkujeme.

31. 1. 2002

To zjistil průzkum veřejného mínění organizace CVVM. "Dobrý či spíše dobrý" vztah mají drtivou většinou Češi jen k Slovákům (77 procent) k Polákům má "dobrý či spíše dobrý" vztah 57 procent občanů, k Němcům 45 procent, k židům 43 procent, k Vietnamcům 21 procent, k Romům 11 procent a k lidem z Balkánu a z bývalého Sovětského svazu 9 procent. "Zaveďte proti nim víza!" zní český vox populi. To chce 71 procent Čechů, mezi lidmi s vysokoškolským vzděláním si to přeje dokonce 76 procent. Nejvíce lidí (25 procent) si přeje zavedení víz proti Ukrajině.

31. 1. 2002

Z dobře informovaných zdrojů jsme se dozvěděli, že tento pátek ve Sněmovně proběhne setkání představitelů Unie svobody a "Grossova křídla" sociální demokracie, na němž má být rozhodnuto o odvolání Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. To je nejvýš žádoucí: uvědomíme-li si, že poslední mediální rada - Rada ČT - byla odvolána právě před rokem, je jasné, že je načase radním opět připomenout pomíjivost jejich funkcí. Kam bychom přišli, kdyby tito na politických stranách zcela nezávislí odborníci směli strávit ve funkci celý šestiletý mandát!

Aktualizace ze soboty 2. února:

Sněmovna v pátek v hlasování rozhodla, že Rada nebude odvolána. Proti návrhu Vladimíra Mlynáře (US) hlasovala v duchu čtyřkoaličního souznění část lidovců a rozdělen byl i klub ČSSD. K přijetí návrhu odvolat Radu tak chybělo 30 hlasů.

Argumenty obou stran, které zazněly v předchozí rozpravě, byly poněkud nepřesvědčivé. Že Rada není účinným a férovým regulátorem na trhu elektronických médií, je jasné minimálně od chvíle, kdy Vladimír Železný v rozporu se závazky z obchodních smluv opustil svého investora a vsadil vše na kartu podpory jednoho politického uskupení. Rada měla zasáhnout v létě 1999 a jestliže tak neučinila, měla být odvolána už v té době, nikoli o dva a půl roku později, kdy totéž hodnocení Železného tunelu vyslovily po sobě dva mezinárodní rozhodčí tribunály.

Proč se tak nestalo, je všeobecně známo: Sociální demokracie, do té doby outsider všech televizí, akceptovala Železného nabídku omezené mediální podpory výměnou za legislativní zdrženlivost. Hlasují-li nyní - u vědomí, že míra této podpory není už pro potřeby ČSSD dostatečná a pro úspěch ve volbách by strana potřebovala podobný servis, jaký dostává ODS - poslanci sociální demokracie pro odvolání Rady, nelze než nazvat to pokrytectvím. Česká republika má takového mediálního regulátora, jaké má poslance.

31. 1. 2002
Činitelé české vlády na včerejší tiskové konferenci oznámili, že chtějí zeštíhlit armádu. Plánují zrušit téměř dvě třetiny dosavadních územních vojenských správ (z nynějších 86 chtějí snížit jejich počet na 35 a mj. zrušit osm velitelství územní obrany). Celkem bude zřejmě propuštěno asi 1700 osob a rozpočtové úspory mají dosáhnout půl miliardy Kč. Premiér Miloš Zeman znovu hájil vládní rozhodnutí koupit stíhačky Gripen, protože, jak uvedl "bez nákupu nových nadzvukových stíhaček by v roce 2004, nejpozději 2005, zaniklo české stíhací letectvo a do roku 2015 až 2017 by se ho nepodařilo obnovit" - že by se prý přišla vniveč dosavadní kvalifikace českých vojenských letců. Je ovšem velká otázka, zda Česká republika skutečně hypermoderní stihačky potřebuje, vzhledem k tomu, že dosud vůbec není jasné, jakou strukturu a jakou funkci bude mít budoucí armáda Evropské unie, jejíž zjevně bude česká armáda součástí. (Evropské země srovnatelné velikosti s ČR mají většinou několik stihaček starých dvacet až třicet let a k nákupu nových se nehrnou.) Avšak koupě Gripenů může mít i zajímavý ekonomický a politický dopad.
31. 1. 2002

Včera byl u londýnského soudu Old Bailey odsouzen zloděj mobilního telefonu k "odstrašujícímu" trestu čtyř let vězení za to, že na ulici ukradl šestnáctiletému chlapci telefon a dal mu pěstí do obličeje. Tento týden vydal lord Woolf, britský nejvyšší soudce, nové směrnice, podle nichž budou nyní zloději mobilních telefonů na ulicích odsuzováni k minimálnímu trestu 18 měsíců vězení a ti, kteří užijí násilí, k trestům pěti let vězení. Avšak někteří lidé vyjádřili znepokojení, že jsou prý takovéto tresty příliš přísné. V roce 2001 však bylo v Británii ukradeno půl milionu mobilních telefonů dětem ve věku od 11 do 15 let. Vyšlo také najevo, že celkový počet krádeží dosahuje téměř dvojnásobek počtu oficiálně nahlášených 330 000 odcizení telefonů.

31. 1. 2002
Na internetových stránkách společnosti BBC odpovídal na otázky čtenářů k nedávnému projevu prezidenta George Bushe zpravodaj BBC ve Washingtonu Stephen Sackur. Některé otázky a odpovědi se nám zdály zajímavé, a tak je shrnujeme.
30. 1. 2002
Internetové stránky From the Wilderness informovaly, že Delmart "Mike" Vreeland, americký občan, který se zodpovídá před soudem v kanadském Torontu z podvodů pomocí úvěrové karty, varoval 11. nebo 12. srpna 2001, v kanadském vězení, že dojde k teroristickým útokům proti Spojeným státům z 11. září. Američan Vreeland o sobě tvrdí, že byl námořním důstojníkem americké armády, který spolupracoval s americkým Úřadem námořní špionáže. V Kanadě je vězněn od 6. prosince 2000. Před plánovanými útoky proti Spojeným státům z 11. září varoval písemně své žalářníky v Kanadě v srpnu 2001 a písemné varování u nich uložil. Tyto údaje kanadské úřady nezpochybňují. Americké úřady tvrdí, že Vreeland nikdy u námořní špionáže nepracoval, Vreelandův obhájce však 10. ledna 2002 u kanadského soudu otevřeně zatelefonoval do Pentagonu a požádal na ústředně o Vreelandovo interní telefonní číslo. Ústředna mu sdělila číslo Vreelandovy kanceláře, jeho oficiální funkci i vojenskou hodnost i jeho interní telefonní linku. Co to všechno znamená, je nejasné.
Majid Majed
30. 1. 2002

Máte dojem, že úřad Veřejného ochránce práv je zbytečnost, která jen zatěžuje státní rozpočet a občanům nic nepřináší? Že tomu tak spíš je než není, se mohl na vlastní kůži přesvědčit irácký student Majid Majed, jehož rodině cizinecká policie - až poté, co byl jejich případ široce medializován - udělila vloni v srpnu povolení k trvalému pobytu. Cizinecký pas, který Iráčan nutně potřebuje, aby mohl cestovat, mu však vydat odmítla: M. Majed prý neprokázal, že je ze strany iráckých úřadů pronásledován, a tak, usoudil podplukovník Podroužek, si může pro nový pas klidně dojít na ambasádu. Netřeba zdůrazňovat, že vzhledem k povaze tamního režimu a tomu, jak ostře Majid saddámovskou diktaturu napadá v médiích, to může být docela dobře jeho cesta poslední.

M. Majed se se svým problémem obrátil na Veřejného ochránce práv - ombudsmana, nicméně, jak bylo předesláno, nepochodil ani tam, přestože v řešení podobných problémů by mělo ležet jádro ombudsmanovy agendy. Po řadě týdnů nečinnosti se Motejlovi úředníci rozhoupali aspoň k tomu, že požádali cizineckou policii o zaslání Majedova spisu. Ta však žádost ignorovala, načež úsilí úřadu ustalo.

V důsledku svévole cizinecké policie a ostentativního nezájmu ombudsmanova aparátu jsou tedy Majid Majed a tři další členové jeho šestičlenné rodiny už od prosince bez pasu a bez možnosti opustit Českou republiku. Ruce si může mnout pouze podplukovník Podroužek, který se studentovi pomstil za loňskou negativní publicitu v médiích, a zaměstnanci irácké ambasády. Ti musejí momentální potíže rodiny M. Majeda chápat jako velké zadostiučinění a výstrahu všem, kdo by se chtěli, podobně jako Majid, diktatuře otevřeně postavit. Neloajalita se nevyplácí.

Je však trapné vidět Annu Šabatovou, která přislíbila, že se bude Majidově případu osobně věnovat, jak řeční na slavnostním shromáždění k výročí Charty 77: její nehynoucí exdisidentské zásluhy jsou pěkná věc, ale ještě užitečnější by bylo vidět, kdyby - ostatně za nemalý plat zástupkyně ombudsmana - aspoň tu a tam taky něco vykonala.

30. 1. 2002
Politolog Rick Fawn ze St. Andrews University vydal v časopise Europe-Asia Studies (prosinec 2001) rozsáhlou studii o situaci Romů v České republice (v angličtině je její text zde). (V tištěné verzi je studie na str. 1193-1219.) Stručně ji shrnujeme.
Karel Neuwirt, předseda ÚOOÚ
9. 2. 2002

Podstatně zdvořileji než v předchozím dopise jeho náměstek zareagoval na naše odvolání ve stejné věci předseda Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) Karel Neuwirt. Argumentace, proč nám ÚOOÚ požadované informace neposkytne, však přesto kulhá na obě nohy: žaloba se zcela jistě vztahuje k jeho působnosti, a je sice pravda, že jde o údaje vztahující se (byť nepřímo) k rozhodovací činnosti soudů, nikoli však o informace o této rozhodovací činnosti, jak požaduje v § 11, odst. 4, písm. b), zákon o svobodném přistupu k informacím. Aby mohl ÚOOÚ informace odepřít, musel účelově nepřesně ocitovat zákon! Inu, jako malí kluci...

Proti nezákonnému rozhodnutí Úřadu pro ochranu osobních údajů podáváme tuto správní žalobu.

21. 1. 2002
Přejete-li si, aby Britské listy dále působily efektivně jako nezávislý strážce veřejného zájmu v ČR, přispějte, prosím, obdobně jako loni, libovolnou částkou na financování jejich investigativní práce v ČR, která se nedá dělat bez plného pracovního nasazení. Zde uvádíme podrobnosti, jak je možné přispět. Upozorňujeme, že finanční příspěvky na činnost Britských listů jsou odečitatelné od základu daně.
Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
31. 1. 2002 Kdy padne vysílací rada? Tomáš  Pecina
31. 1. 2002 Má koupě Gripenů něco společného s blížícími se volbami? Jan  Čulík
31. 1. 2002 Ministr Gross: Příslušníci zásahových jednotek čísla mít nemusejí (ale budou) Tomáš  Pecina
31. 1. 2002 Syndikát novinářů: Pluralita regionálního tisku je v ČR ohrožena!   
31. 1. 2002 Otázky a odpovědi k Bushově projevu o "stavu národa"   
31. 1. 2002 Zkoušky na vysokých školách v ČR a jinde Jan  Čulík
30. 1. 2002 Američané v Afghánistánu omylem zatkli nového šéfa policie   
30. 1. 2002 České postoje vůči Romům: Neměli jsme od Havlovy země očekávat víc?   
30. 1. 2002 Slovensko: Lacnejší i kvalitnejší internet je stále v nedohladne   
30. 1. 2002 Není to opravdu chyba? Ještě jednou o Britovi, zadržovaném v táboře "X" v zálivu Guantánamo