úterý 15. června

O B S A H

Co je nového v České republice:

  • Přehled událostí Odkazy:
  • Soubor nejzajímavějších článků z poslední doby Dodržování smluv u firem, které převzaly zbankrotované podniky:
  • Praha: Vyhánění nájemníků (Daniel Hromádko) Český telekom:
  • Zkouší TelSource tunelovat český stát anebo Fond národního majetku stupňuje nátlak? (Dalibor Žůrek) Sdělovací prostředky:
  • Televize Nova: Kdo ví, zda vůbec někdo úvěr dostal? (Jaroslav Plesl) Budoucnost nacionalismu:
  • Čas pro změnu aneb stagnace v Čechách (Pavel Tychtl) Ekonomický nacionalismus:
  • Úpadek českých bot (Sean Hanley) Česká politika:
  • Pozdě, ale přece (Ivan Hoffman) NATO a Kosovo:
  • Mírová operace (Ivan Hoffman)
  • Kosovo: Podařilo se nám vytvořit evropský Vietnam? (Jaroslav Teplý)
  • Protitankové náboje v Kosovu zanechávají radioaktivní dědictví (Miloš Kaláb) Reakce:
  • Srbové zvítězili, a jiné připomínky (Dalibor Žůrek)
  • K Ferdinandovi: mentorský postoj Britských listů (čtenář)
  • Ferdinand nemá racionální argumenty (Václav Janiš)



    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • "Někdy si připadám, že nežiju na Zemi, ale na Marsu."

    (Dalibor Žůrek po přečtení BL )

    Dalibor Žůrek

    "Tunelování českých podniků - ale vždyť je to tak prosté: nebylo by to možné, kdyby se automaticky převzaly třeba předpisy londýnske burzy. "

    Pamatuji si, že jeden tiskový magnát v Anglii vytuneloval penzijní fondy za několik miliard liber. Musela to zaplatit vláda.

    "Nedovedu si však představit, žeby ředitele amerického podniku Boeing či General Motors vedli konkretně rozhodování politiků při jednáni skupiny G8 anebo generálů NATO v Jugoslávii, ani si nedovedu představit, že by rozhodnutí k bombardováni Jugoslávie vyšlo z průmyslových kruhů. To je naprosto absurdni."

    Máte smůlu, pane Čulíku. Setkání Nato letos sponzorovaly americké zbrojní firmy, jejich zástupci chodili mezi ministry a nabízeli své právě předváděné zbraně.

    Takové předvádění ve skutečnosti by si nemohli sami dovolit

    Pro toho, kdo byl informován, a včas nakoupil akcie zbrojních podniků to byl určitě skvělý obchod..

    "Být advokátem diaboli ovšem asi není zdravé, šiřim-li jen své ideologické předsudky a pokud skutečnost dokáže, že jsem neměl pravdu, na chvíli se odmlčím a pak - aniž bych se omluvil, melu svou zas dál. "

    Nehněvejte se, pane Čulíku, za mou otázku, tohleto píšete o sobě ?

    Dovolím si prorokovat, za pár měsíců budete naříkat nad vražděním a vyháněním Srbů. Anebo řeknete, dobře jim tak. Uvidíme.

    Mimochodem, máte špatné informace, Albánci svá pracoviště hromadně opustili po zrušení autonomie - nařídila to UCK- kdo z Albánců neposlechl a neodešel ze státních služeb, byl pro výstrahu zabit jako zrádce.

    Ano, přiznávám, bombardování bylo účinné, stejně jako bombardování Rotterdamu Němci, po kterém se Holandsko vzdalo. (Netvrdím že jenom kvůli němu.) Přiznám se, že mně ani ve snách nenapadlo, že by NATO likvidovalo civilní a hospodářské objekty v Srbsku

    "Jakou by však navrhovali v březu 1999 kritikové, jako je Jiří Jírovec, západním spojencům alternativu?

    Alternativa je jednoduchá - podepsat místo bombardování to, co se podepsalo teď. Nic jiného by si Srbové nepřáli - takže teď oprávněně oslavují. Čili žádné referendum o autonomii, žádný pohyb NATO po Srbsku, ale autonomie ( a případné potlačení UCK, když budou útočit na Srby.) Když to NATO dodrží, bude dobře, když ne, její armáda nebude 6 kilometrů daleko vertikálně, ale horizontálně, což je určitý ne nevýznamný rozdíl.

    "Jeden čtenář mi napsal, že to je normálni, že se na Balkáně prostě smlouvá."

    Ano, napsal jsem to. Ostatně jsem jen citoval kanadského generála, který kdysi velel silám OSN v Jugoslávii. Nikdy se neuzavírají dohody, dokonce ani kapitulace bez vyjednávání. Někdo moudrý kdysi řekl, že nepřátelům je někdy třeba stavět mosty ( aby raději ustoupili, a v beznaději se nebránili do posledního muže, což by mohlo být nepříjemně drahé i pro vítěze) Ostatně i Winston Churchill nesouhlasil s příliš tvrdými podmínkami pro Němce po 1. světové válce, a tvrdil, že se to jednou vymstí. Jestli měl pravdu, posuďte sami.

    Ostatně vyjednávání se vyplatí - ze sedmi dnů na odsun je jedenáct. A smlouvá se nejen na Balkáně. Například Balkán je proti vyjednávání Británie při vstupu do EU slabý čajíček - aby GB nemuselo toto, tamto, ono - prostě výjimky (Nekritizuji, doufám, že naši vyjednavači budou dělat totéž - jiná věc, jestli se jim to podaří - nejsme GB)

    Ale smlouva z Rambouillet - Kosovo mělo být po referendu za 3 roky samostatné.

    NATO mělo být oprávněné k pohybu po celé Jugoslávii. Nic takového podepsáno teď nebylo. Takže kdo vlastně vyhrál ?

    Tohle by Srbové podepsali i bez bombardování. Teď bude nutná rekonstrukce, kterou zaplatí Evropa ( Zvýší se i u Vás daně? Anebo Vás Blair udrží bokem stejně jako v přijímání uprchlíků ? Možná, že to spraví zisk ze zakázek na rekonstrukci. Jen by mě zajímalo, jestli budou veřejné soutěže na dodávky, anebo si dodavatele stanoví platící státy samy.)

    Konkurenceschopnost EU proti USA nashledanou !

    Rozšíření EU nashledanou !

    Dolar stoupá, Euro klesá.

    Bude se vesele zbrojit, protože Rusové si utáhnou za všeobecného souhlasu všech ruských politických stran opasky ještě víc, aby zbylo na zbraně. Chtěli jste vytlačit Rusy z Balkánu, teď je tam budete vítat. ( Dovedu si představit, že až jednou odejdou, zbraně tam nechají, hádejte komu.)

    Takže výsledek pýchy NATO

  • Zničené Kosovo, když se vrátí polovina Albánců, bude NATO rádo,

  • zničené Srbsko ze kterého budou lidé utíkat taky - hlavně opozice,

  • když se někde v Evropě potkají, bude to pro hostitelskou zemi nepříjemné -

  • zbytek věrný Miloševičovi zůstane doma.

  • Z odjakživa britofilních Srbů se stanou nepřátelé Britů -alespoň 2 generace.

  • Naštvaná Čína a Indie, která se teď svých jaderných zbraní určitě nevzdá, uražené Rusko.

  • Rumunsko , Bulharsko a Slovensko lámající si hlavu s tím, co se bude dít, když se budou inspirovat jejich menšiny.

    Hospodářská destabilizace okolních států, destabilizovaná Makedonie.

  • Pro nás Čechy byl obzvlášť "nadšení vzbuzujíci" pohled na šéfa UCK jako čestného hosta za předsednickým stolem sjezdu sudetských Němců.

    " Miloševič, stejně jako jiní balkánští diktatoři a pseudopolitikové (Tudjman, Izetbegovič) nedodržuje dohody. K jejich dodržování ho přiměje jen síla. (Jeden čtenář mi napsal, že to je normální, že se na Balkáně prostě smlouvá.)"

    Právě.

    Pane Čulíku, Ať NATO obsadí celou bývalou Jugoslávii, a udělá pořádek všude. Pro mně za mně pověste Miloševiče, pokud budou vedle něho viset Tudjman a Izetbegovič , zatleskám. Jenže ti jsou ve společnosti NATO čestní hosté. Přitom "postavit do latě" Chorvátsko a Bosnu by bylo daleko snadnější než Srbsko. Ale k tomu chybí ze strany NATO chuť a vůle.

    Dokážete mi věrohodně vysvětlit proč ?


    O televizi Nova

    K Nově - Vlastníkem licence je CET 21 s.r.o. Nevím, jestli je obdoba v britském obchodním právu. Je to něco jako akciová společnost, nejsou zde akcie, ale podíly v korunách. Funguje obdobně jako a.s. ( společníci mají tolik hlasovacích práv, kolik podílů vlastní). Rozdíl ad a.s je v majetku ( kdysi to bylo 100 000 Kč, dnes nevím.) Základní majetek a.s je povinně mnohem vyšší. Právně se s.r.o. - společnost s ručením omezeným zakládá snadněji a hlavně rychleji - stačí více méně společenská smlouva zaregistrovaná u notáře. Pan Železný odkoupil podíly od některých společníků, takže vlastní 60 % podíl na společnosti a má 60 % hlasů. Pokud by zemřel, licenci má nadále CET 21 a jeho podíl v CET 21 by někdo zdědil. Kdo, záleží na jeho testamentu.

    Ještě k Vašemu údivu, že nějaká banka by Železnému půjčila, když atd.

    Spekuluje se o IPB, která údajně půjčí. Čili s výhradami se obraťte na japonskou Nomuru, která IPB vlastní. (IPB ostatně vlastní konkurenční televizi Prima, které by prospělo jakékoliv přerušení vysílání Novy)

    Nebylo by lepší vstup do ČR zakázat ?

    ČR má snad nejbenevolentnější podmínky pro vstup na světě. Dosud stačí přijít na živnostenský úřad, požádat o živnostenský list, pokud si vyberete některou volnou živnost, která nevyžaduje nějakou kvalifikaci, kterou by bylo nutno prokazovat a máte zatím čistý trestní rejstřík v ČR a doklad o trestním rejstříku z mateřské země nějak zfalšujete ( nikdo neověří, zda je pravý, nebo ne), dostanete ho velmi rychle. S tímto živnostenským listem dostanete bez problému povolení k pobytu a můžete si dělat co chcete. Jednou za rok se zastavíte na berňáku, kde předložíte doklad o tom že jste nic nevydělal a nemáte co zdanit, případně vykážete ztrátu. Musíte být přihlášen na sociálním úřadě - platíte minimální měsíční sazbu, kterou jste povinen platit, i pokud nevyděláváte.Stejně tak zdravotní pojištění - nyní minimálně tuším 496 Kč. Za to máte nárok na zdravotní péči, jako každý rodilý český občan. Ten, pokud je zaměstnán, platí 4,5 % ze svého platu, dalších 9 % platí zaměstnavatel. Toť vše. ( Já sám mám známého - 57 letého nezaměstnaného berlíňáka, který si fingovaně založil s.r.o., jako právnická osoba si takto koupil dům, ( jako cizinec - fyzická osoba nemůže)a celý rok zde spokojeně žije z podpory.) Pokud jste chytrý, obětujete nějakou korunu, a jakés takés příjmy přiznáte a zaplatíte nějaké daně. Tak zlegalizujete příjmy z drog anebo obchodu z ženami.

    Pro srovnání - pokud jedete přes rakouské hranice, a máte v kufru auta montérky, protože si třeba opravujete sám auto, nebo jezdíte v ČR pomáhat někomu stavět dům ( častá forma vzájemné příbuzenské pomoci na moravském a slovenském venkově už z dob socializmu) a rakouský celník Vám je tam najde, máte smůlu. Nepustí Vás dál, a dostanete do pasu razítko se zákazem vstupu až na 10 let. Diskutovat není s kým. Určitě jedete pracovat na černo. Samozřejmě, že jsou i takoví. Ale presumpce neviny neexistuje. Při vstupu do Anglie, pokud jste Čech, vstupujete přes oddělení pro návštěvníky z ne státu EU. Vyptává se Vás úředník, který má právo , jestliže získá dojem, že tu jdete pracovat bez povolení, nebo něco podobného, Vás do Británie nevpustit. Odvolání je možné, je vyřízeno za jeden den, a málokdy bývá pro Vás pozitívní. (Tento postup se u návštěvníků se zájezdy cestovek stává sice vyjímečně, ale stává se. Většinou se ale týka individuálních turistů. )

    Čili - jsme benevolentnější než západní Evropa a kázat nám opravdu vzbuzuje ony alergické reakce, o kterých se píše na jiných místech BL Tyto "kázání" jsou bohužel velmi časté, a když několikrát uslyšíte poznámky ( teď to přeženu) - "hele oni tu nelezou po stromech" anebo chtěli jsme se přijet podívat ale letos nepojedeme, protože je u Vás válka - tohle přehnané není, a týká se hlavně zámořských turistů, kteří si stále pletou ČR s Jugoslávií, máte velký problém nereagovat podrážděně i na rozumné a dobře myšlené rady. Ostatně i některé Vaše poznámky, nehněvejte se, prozrazují určité mezery v znalosti situace v ČR. Možná by bylo dobré pořídit si nějakého (anebo raději několik) českého "cenzora"

    Mohl bych psát o tom že se po Praze potulují gangy rumuských žebraček s dětmi (vydávají se za Kosovce) které žebrají a jejich děti kradou - policie s tím nemůže nic udělat, protože děti nejsou trestně stíhatelné, že 2/3 vražd v Praze jsou spáchány cizinci ze " zemí bývalého Sovětského svazu a bývalé Jugoslávie, což je synonymum pro Albánce,( jeden zabil druhého z krevní msty na demonstraci proti vyhánění z Kosova - samozřejmě první nápad policie byl, že to udělal nějaký Srb)), ale asi by to nemělo smysl.

    Poznámka JČ: Ta osoba, která vytunelovala některé britské důchodové fondy, byl podnikatel Robert Maxwell, původem Čech jménem Jan Hoch. Stalo se to jednou a zákony byly posléze změněny tak, aby se to už neopakovalo. Doporučuji seznámit se s předpisy londýnské burzy. - Podrobnější informace o televizi Nova a společnosti CET najdete v archivu Britských listů za rok 1997 pod titulem Média, v tematickém archívu od září 1997 pod titulem sdělovací prostředky, televize Nova. - O nové povinnosti cizinců předkládat úřadům výpis z trestního rejstříku vlastní země psal Andrew Stroehlein v BL zde.



  • |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|