Greenpeace: TESCO prodává geneticky manipulované potraviny, ale jen v ČR
Greenpeace zveřejnilo výsledky analýz, které prokazují, že supermarket TESCO prodává geneticky manipulované (GM) potraviny. Z 12 testovaných výrobků zakoupených v supermarketu TESCO na Národní třídě vyplývá, že 3 z nich jsou geneticky manipulované, z toho jeden obsahuje množství geneticky manipulovaných organismů (GMO) menší než 1 %. Greenpeace opětovně vyzvalo TESCO, aby v České republice používalo stejný standard, jako v jiných zemích. TESCO ve Velké Británii a dokonce i na Slovensku již zákazníkům garantuje, že jeho vlastní potraviny neobsahují GMO.
"Vyzýváme vedení společnosti TESCO, aby svým zákazníkům v ČR zaručilo stejnou míru ochrany jako doma ve Velké Británii. Jako první krok by TESCO mělo garantovat nepoužívání genetických manipulací v potravinách vlastní značky," prohlásila Zuzana Piknová, vedoucí genetické kampaně Greenpeace.
Řada velkých supermarketů v České republice se již zavázala, že GM potraviny nebudou nabízet a žádají v tomto smyslu od svých dodavatelů certifikáty. Jsou to například supermarkety Billa, SPAR nebo Norma. Další prodejci se v prvním kroku rozhodli alespoň vyloučit geneticky manipulované suroviny z potravin vlastních značek. Mezi ně patří Globus a Penny Market.
Ekologická organizace Greenpeace je přesvědčena, že geneticky manipulované organismy představují neodhadnutelné riziko pro životní prostředí a zdraví lidí. Geneticky manipulované potraviny jsou dnes prohlašovány za zdravotně zcela neškodné, přestože žádný dlouhodobý průzkum jejich vlivu na lidské zdraví nikdy proveden nebyl.
"O nemoci šílených krav nám před deseti lety také tvrdili, že její původce se nemůže přenést na člověka. Přitom ve Velké Británii zemřelo v souvislosti s tímto onemocněním již téměř 100 lidí," upozornil Dr. Čestmír Hrdinka z Greenpeace. "Stejně jako kdysi u BSE nám dnes firmy tvrdí, že jejich GM potraviny jsou bezpečné. Jak si ale mohou být jisti, když žádné dlouhodobé studie o vlivu GM potravin na lidské zdraví neexistují?"
Analýzu potravin provedla akreditovaná laboratoř rakouského Spolkového úřadu pro životní prostředí (Umweltbundesamt) ve Vídni.