19. 3. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Soud rozhodl: video lhalo
18. 3. 2002

Radek M. má opět problémy: Zásah proti petiční akci v pasáži Světozor

Občas se to stane: Policisté zasáhnou způsobem, který není zcela podle předpisů, u výslechu to popřou, ale záhy se ukáže, že existuje videozáznam jejich zákroku. Dojde-li k tomu v zahraničí, vypadá to s policisty - a s jejich nadřízenými - pravidelně dost bledě. V České republice je situace jiná. Jak minulý týden rozhodla soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 1 Ivana Podlipná, rozpor mezi výpovědí policie a videozáznamem pro soud nepředstavuje problém: protože čeští policisté mluví za všech okolností pravdu, musela se zmýlit kamera.

O Radkovi M. jsme nedávno psali v souvislosti s dotazem, proč má policistce prokázat totožnost, a s pokutou, kterou za tuto opovážlivost dostal. S pasáží Světozor se pojí i jeho další patálie: právě tam se 12. května loňského roku zúčastnil petiční akce zaměřené proti firmě Nike a jejím praktikám v zemích třetího světa. Policisté usoudili, že petiční akce vyžaduje svolení majitele pozemku (což je mimochodem v rozporu s příslušným zákonem) a proti účastníkům zasáhli.

Vznikla vřava, Radek M. se snažil přijít zatýkaným kolegům na pomoc, ale ještě než se s policisty stačil dostat do kontaktu, octl se na zemi, zasypán přívalem kopanců a ran od strážníka městské policie Tomáše Beránka. Jak záhy s určitým překvapením zjistil, byl za svou účast na petiční akci obviněn z trestného činu útoku na veřejného činitele.

Podle výpovědi strážníka se totiž stalo něco jiného. V přípravném řízení uvedl T. Beránek doslova:

...já jsem zasáhl tak, že jsem kolegovi sundal ze zad jednoho z demonstrantů, ve kterém byl později zjištěn M., který kolegu zezadu držel pod krkem a škrtil ho. Když jsem M. sundal, začal napadat mě tím způsobem, že mě nejdříve chytil za kombinézu a snažil se se mnou smýkat, udeřil mě pěstí do obličeje, pak jsme upadli oba na zem, on na zemi do mě ještě kopal. Upřesňuji, já jsem dopadl na kolena, M. na zem, a jak ležel, začal do mě kopat. Já jsem pořád byl na kolenou, zalehl jsem ho a spoutal jsem ho na zádech...

Téměř týmiž slovy pak strážník situaci popsal i před soudem s Radkem M.

Naštěstí (aspoň jak se zdálo) bylo k dispozici video, které střet aktivisty se strážníkem zachytilo (náhled 1,4 MB, detailní záznam 17,8 MB, obojí ve formátu Real Media; T. Beránek má na zádech nápis "MĚSTSKÁ POLICIE").

Z porovnání tohoto obrazového záznamu s Beránkovými výpověďmi vyplývá, že nejenže se Radek M. žádného útoku nedopustil, ale byl naopak brutálně zkopán a zbit. K trestnému činu ovšem došlo: spáchal ho strážník Tomáš Beránek tím, že při výslechu úmyslně uvedl nepravdivé skutečnosti a přivodil tak Radkovi M. nedůvodné trestní stíhání.

K jinému názoru dospěla soudkyně Podlipná. V ústním odůvodnění rozsudku uvedla, že video má menší důkazní hodnotu než výpověď strážníka, a uložila Radkovi M. dvanáctiměsíční podmíněný trest (šlo o souhrnný trest s podobným předchozím odsouzením).

Radek M. se nyní rozhoduje, podá-li proti rozsudku odvolání. Má - patrně právem - pocit, že je pošetilé pokoušet se o obhajobu v systému, kde policistu nelze z trestného činu usvědčit ani sebepřesvědčivějšími a sebevěrohodnějšími důkazy.

                 
Obsah vydání       19. 3. 2002
18. 3. 2002 Radek M. má opět problémy: Zásah proti petiční akci v pasáži Světozor Tomáš  Pecina
19. 3. 2002 Znásilněná nigerijská žena má být ukamenována k smrti
19. 3. 2002 Je Amerika ochotna vést globální boj proti chudobě?
19. 3. 2002 Proč ještě nenalezli Američané žádnou buňku organizace al Qaeda?
19. 3. 2002 Strakapoud a sociální darwinismus Radek  Mokrý
19. 3. 2002 Nový správní řád bude protiústavní Pavel  Černý
18. 3. 2002 Diskuse o správním řádu: "Postup Sněmovny nás naplňuje děsem"
18. 3. 2002 Pitná voda, kohoutek a dojná kráva Radek  Mokrý
17. 3. 2002 Způsobil útoky antraxem vědec, který pracoval pro CIA?
18. 3. 2002 Pochybnosti o pozadí zářijových teroristických útoků proti USA sílí Bushka  Bryndová
19. 3. 2002 Děti Země vyzývají k úklidu Českého krasu
21. 1. 2002 Příspěvky na investigativní práci Britských listů