17. 12. 2001
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
16. 12. 2001

Britská vláda prosadila v parlamentě jen velmi omezenou verzi protiteroristického zákona

Zatímco v České republice zahájily úřady stíhání Tomáše Peciny za verbální "schvalování trestného činu", britský ministr vnitra David Blunkett v parlamentě neprosadil návrh zákona, jehož součástí mělo být stíhání osob za vyvolávání náboženské nenávisti. Horní sněmovna odmítla schválit i povinnost komunikačních společností shromažďovat data svých zákazníků pro policejní účely.

Ve čtvrtek v noci se britské vládě nakonec podařilo prosadit v parlamentě svůj nouzový protiteroristický zákon - avšak vláda byla donucena zrušit své kontroverzní plány na vytvoření trestného činu vyvolávání náboženské nenávisti.

Protiteroristický zákon prošel všemi etapami parlamentního schvalovacího řízení v noci ze čtvrtka na pátek 14.12., konečné hlasování se konalo v jednu hodinu ráno.

Poslanci byli nuceni setrvat ve Westminsteru déle než čtyři hodiny po normální pracovní době, protože vláda požadovala, aby byl zákon neprodleně přijat.

Ministr vnitra David Blunket sdělil toto rozhodnutí sněmově ve čtvrtek těsně po 22. hodině, poté co Horní sněmovna znovu odmítla trestný čin vyvolávání náboženské nenávisti, a to poměrem 234 hlasů ku 121. Bylo to podruhé, co Sněmovna lordů odmítla toto opatření a byla to největší porážka vlády v Horní sněmovně od té doby, co ji labouristická vláda zreformovala.

Ministr Blunkett musel přistoupit na další ústupky: pravomoc ministra vnitra zadržovat podezřelé teroristy bude omezena inspekcí zvláštní komise pro odvolání přistěhovalců, která bude povýšena na vyšší soud.

Vláda také byla nucena vzdát se svých plánů na zkrácení debaty o zákonech Evropské unie, týkajících se trestní spravedlnosti, a byla donucena do protiteroristického zákona včlenit klauzuli, podle níž je její oprávněnost bude zkoumat za dva roky.

Přijatý zákon umožní bezpečnostním službám zadržovat bez soudu podezřívané zahraniční teroristy, kteří nemohou být trestně stíhání ani vyhoštěni ze země. Očekává se, že policie rychle zatkne několik podezřelých teroristů, žijících v Británii.

Ministr vnitra Blunkett hněvivě zaútočil na ty osoby, které zabránily přijetí klauzule o trestním stíhání náboženské nenávisti a obvinil své odpůrce z triumfalismu.

Blunkett se silně snažil prosadit trestní stíhání verbálního podněcování náboženské nenávisti, avšak musel čelit bouři kritiky od zastánců lidských práv, komiků a dokonce od některých muslimských organizací, které se obávaly, že by to omezilo svobodu projevu.

Ministr Blunkett obdržel varování, že Horní sněmovna tuto klauzuli nikdy nepřijme, avšak pokusil se v té věci vyjednávat se stínovým konzervativním ministrem vnitra.

Blunkettovo postavení bylo oslabeno ve čtvrtek i tím, že Horní sněmovna odmítla přijmout ustanovení, podle nichž by bylo povinností poskytovatelů komunikačních služeb skladovat informace pro bezpečnostní služby.

                 
Obsah vydání       17. 12. 2001
17. 12. 2001 Působí al Qaeda i mezi Albánci v UCK na Balkáně?
16. 12. 2001 Poslední Osamovo video je "výsledkem akce CIA"
16. 12. 2001 Sílí tlak na Spojené státy, aby vysvětlily původ posledního Osamova videa
16. 12. 2001 Britská vláda prosadila v parlamentě jen velmi omezenou verzi protiteroristického zákona
17. 12. 2001 Blairova New Labour: primitivové u moci
17. 12. 2001 O nadávce politické korektnosti
14. 12. 2001 Postscript z pátku dopoledne: Naučíme se logicky uvažovat? Jan  Čulík
17. 12. 2001 Di do prdele, ty komouši! Jak se dnes lidé vyjadřují Miloš  Kaláb
17. 12. 2001 Čechy krásné, Čechy mé? Pavel  Fidler
17. 12. 2001 Petice výrobců svíček, svícnů, voskovic, lamp, lustrů, svítilen, kandelábrů, kratiknotů, zhasínadel, jakož i výrobců loje, oleje, pryskyřic, alkoholu a obecně všeho, co souvisí s osvětlením
14. 12. 2001 Ladislav Zajíček - Elzet Jiří  Kofránek
17. 12. 2001 "RRTV za nic nemůže - vždy jednala korektně" Martin  Muchka
27. 11. 2001 ÚOOÚ ignoruje zákon o svobodném přístupu k informacím Tomáš  Pecina
21. 1. 2002 Příspěvky na investigativní práci Britských listů