17. 12. 2001
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
17. 12. 2001

Di do prdele, ty komouši! Jak se dnes lidé vyjadřují

Fascinovaný Miloš Kaláb se pokusil satiricky napodobit způsob vyjadřování některých extrovertnějších čtenářů na Fórech BL a Neviditelného psa. Tématem diskuse si určil Vánoce.

Veselé vánoce

Vždycky čtu s velkým zájmem diskuse k palčivým problémům dneška v několika českých internetových časopisech. Velice jsem se z nich poučil o vývoji svého mateřského jazyka i o umění diskutovat a argumentovat. Podivuhodná pestrost komentářů mě fascinuje a to si stále mnoho lidí stěžuje na následky 40-leté totality. Nevím, je-li vyjadřovací schopnost komentátorů svou minulostí ovlivněna v dobrém nebo ve špatném smyslu. Mohl bych se tomuto způsobu naučit? Co by mi doporučili klasikové? Bohužel už nežijí, abych se mohl zeptat. Nezbývá než pokoušet se - a opakovat, opakovat, vypilovat se k dokonalosti. Říká se, že opakování je matka moudrosti. Praxe je neocenitelná. V tomto slohovém cvičení si v praxi opakuji, čemu jsem se čtením českých časopisů naučil. Posuďte na prostém příkladu přání veselých vánočních svátků, mohu-li jít s výsledkem na veřejnost.


Příspěvek:
Veselé vánoce!

Veselé vánoce a šťastný nový rok přeje všem diskutujícím

                  Jožin Zbařin

Komentáře (seřazeny od nejstaršího k nejnovějšímu):

• ???
z jakejch předpotopních bažin ste jožine vyhrabal takovou hovadinu? já vám o žádny přání nestojím.
Kuňkal

• To Kuňkal
Vánoce nejsou hovadina, těším se na ně celý rok. Jsem rád, že se jich konečně dočkáme a že nám všem to pan Zbařin připomněl. S novým rokem to je horší, nevíme, co přinese.
Jirka Valoun

• To Jirka
Co jinýho by měl novej rok přinýst než to samý co letos, to vidí každej. Rudý komouši se budou furt dál roztahovat a nevim, kdo jim zatrhne tipec. Ať dou do hajzlu.
Master

• Vánoční přání
Je sice pravda, že vánoce přicházejí, ale děje se tak již po staletí. Pro někoho, jako je pan Kuňkal, znamenají příjemné chvilky v rodině, ale nesmíme zapomenout, že je na světě spousta lidí, kteří vánoce neslaví buď proto, že nejsou křesťané nebo na to nemají. V podstatě hodnotím Bařinův příspěvek za banální ale neškodný.
V. M.

• To V. M.
Neškodný možná, ale banální určitě. Už delší dobu pozoruji, že kvalita tohoto časopisu nezadržitelně klesá. Vydavatel asi odejel na svátky hned v listopadu.
Věra Žižáková

• To Master
Sdílím Masterovy obavy z politického vývoje v této zemi. Vyjádřil pregnantně to, co trápí mě i ostatní skutečné demokraty, že se tu pořád roztahují totalitní živly. Vyházet je všechny, pokud možno ještě do Vánoc nebo nejpozději hned po Novém Roce. Jakápak "pluralitní" společnost? Jsou to jenom zadní vrátka k moci pro darebáky, kteří by nás zase chtěli ovládnout.
Sáša Kreveta

• Fantastické!
Na této diskusi mě fascinuje množství času, které několik lidí věnovalo kritice přání veselých vánoc a štastného nového roku. Nemá přece smysl zabývat se ani chybným psaním Vánoc malým písmenem a podobně i Nového Roku, když za měsíc bude opět dávno po všem a někteří z nás se budou chystat ke slavení Hromnic. Pro přesnost jsem si ale nemohla odpustit tuto svou malou gramatickou poznámku. Jde mi hlavně o děti, aby už odmalička nepochytily nesprávné mluvnické návyky. Vánoce se psaly s malým v, pokud vím, pouze za totáče, pokud se o nich vůbec smělo psát, ale dnes píšeme jména všech svátků, tedy Vánoc, Silvestra, Nového Roku, Hromnic, Květné Neděle, Velikonoc, Dne Mistra Jana Husa i Dne Slovenských Věrozvěstů a dalších (pro nedostatek místa je nechci všechny vyjmenovávat) velkými písmeny, abychom jim přiložili tu důležitost, kterou pro náš národ mají. Nestačí ovšem pouze velká písmena, ale musíme svátky naplnit i slavnostním duchem neboť nejen samým chlebem živ je člověk - jeho duše potřebuje povznést k rozletu. Jsem do značné míry zklamána, že tento aspekt Vánoc nediskutoval žádný z předchozích komentátorů.
Jana

• To Jana
Jano jste blbá nebo co? Jakýpak "slovenští" Věrozvěsti. To by tak ještě chybělo hlásat, že nám "bratři Slováci" přinesli křesťanskou víru, to bysme to všecko mohli zabalit.
Mikuláš

• Oprava
Omlouvám se za překlep ve svém příspěvku, kde mělo být správně Slovanských Věrozvěstů. Opravdu mě ten překlep velice mrzí.
Jana

• To Sáša Kreveta
Pomalu s tím vyhazováním, jo! Vy asi sedíte nějak moc pevně ve svým křesle. Kolik lidí ste už letos vyházel aby ste ušetřil na provozu a obstál v konkurenci, to je pořádně se nabalil? To si myslíte, že váma vyhozený lidi budou kupovat ten sajrajt, co vyrábíte? Děte se bodnout, Sášo, ale vemte si na to pořádnou kudlu. A tak, jak ste napsal o tom vyhazování, bodněte se ještě před svátkama, uděláte tím národu radost.
Nožíř

• Velká písmena
To ještě nejsou žádná nová moderní pravidla českého jazyka nebo starší "Pravidla jazyka českého" už neplatí, abychom se měli čím řídit, chceme-li psát pro veřejnost spisovně?
Přemysl Oráč

• To Přemysl
Přemysle, Přemysle, přemýšlej trochu, hochu. Co ti chybí? Glajchšaltizace? Chce to trochu svobody i do gramatiky, hlavně když víme, vo čom se píše, ať s velkým nebo s malým "v" nebo z měkým i či tvrdým y, s nebo z, to je fuk. Je to jednoduší jak pro dospělý tak i pro děcka ve škole a to, jak se píše pochytěj nejlíp na Internetu.
Zaoraný Josef

• Velká písmena ještě jednou
Chtěl jsem dát vnukovi k Vánocům (nebo k vánocům?) nějaká novější "Pravidla českého pravopisu", ale u nás na malém městě nic takového nemá ani velké knihkupectví. Kdyby někdo z diskutujících věděl, ať napíše. Mockrát děkuji.
P. Oráč

• To P. Oráč
To je na posrání takovej dárek, aby se nad ním kluk mořil. To si dědo eště nedal svýmu parchantovi počítač? Vidiš, jak si blbej, teď si moh mít po starosti, počítačovejch her je na každým kroku. Chce to myslet, dědečku!
Jumbo

• Já myslím...
Já myslím, že je s vánocema velkej problém. Jejich náboženská stránka odešla do Prčic a co zůstalo, je pár dní volna koncem prosince. Pár dní volna vykoupenýho strašnejma penězma utracenejma na dárky. Takže to jsou svátky leda tak pro obchodníky. Historikové nám říkaj, že Křesťani převzali vánoce od Pohanů a jak Křesťanství upadá, vánoce se zase vracej těm Pohanům pohanskejm. Hlavně, když se nakupuje. Navrhuju proto, aby se neříkalo "Veselé Vánoce" ale "Veselé nákupy". Kdo má spoustu peněz, ten může mít i srandu.
Agnostik


Nevím, zdali jsem se tímto cvičením přiblížil ke skutečné situaci. Kdyby někdo měl k předchozímu textu komentář, ten by se dal nazvat "superkomentářem", protože by se jednalo o "komentář na komentář" - a kdybych to já opět okomentoval, vytvořil bych "hyperkomentář". A tak bychom mohli činorodě pokračovat - v případě, že opravdu existují nějaká pravidla jazyka českého.

Přes všechny uveřejněné negativní poznámky se i já připojuji k panu J. Bařinovi a přeji všem skutečným, virtuálním i fiktivním komentátorům hezké svátky a všechno nejlepší v příštím roce.

P.S.: Bylo by to hezké, kdybyste "hajzlíky", "prdele" a jiné výrazy, jichž má sice čeština velice mnoho, ale bez nichž se slušní lidé obejdou, mohli zanechat v tomto nevydařeném roce a netahali je do r. 2002.

                 
Obsah vydání       17. 12. 2001
17. 12. 2001 Působí al Qaeda i mezi Albánci v UCK na Balkáně?
16. 12. 2001 Poslední Osamovo video je "výsledkem akce CIA"
16. 12. 2001 Sílí tlak na Spojené státy, aby vysvětlily původ posledního Osamova videa
16. 12. 2001 Britská vláda prosadila v parlamentě jen velmi omezenou verzi protiteroristického zákona
17. 12. 2001 Blairova New Labour: primitivové u moci
17. 12. 2001 O nadávce politické korektnosti
14. 12. 2001 Postscript z pátku dopoledne: Naučíme se logicky uvažovat? Jan  Čulík
17. 12. 2001 Di do prdele, ty komouši! Jak se dnes lidé vyjadřují Miloš  Kaláb
17. 12. 2001 Čechy krásné, Čechy mé? Pavel  Fidler
17. 12. 2001 Petice výrobců svíček, svícnů, voskovic, lamp, lustrů, svítilen, kandelábrů, kratiknotů, zhasínadel, jakož i výrobců loje, oleje, pryskyřic, alkoholu a obecně všeho, co souvisí s osvětlením
14. 12. 2001 Ladislav Zajíček - Elzet Jiří  Kofránek
17. 12. 2001 "RRTV za nic nemůže - vždy jednala korektně" Martin  Muchka
27. 11. 2001 ÚOOÚ ignoruje zákon o svobodném přístupu k informacím Tomáš  Pecina
21. 1. 2002 Příspěvky na investigativní práci Britských listů