31. 10. 2001
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
31. 10. 2001

FBI uvažuje, zda má začít používat mučení

Vyšetřovatelé FBI a amerického ministerstva spravedlnosti jsou stále silněji frustrování mlčením vězněných údajných stoupenců organizace al Qaeda a Osamy bin Ladna. Někteří z nich začínají argumentovat, že bude nutno ignorovat tradiční občanské svobody, má-li se jim podařit získat iformace o útocích z 11. září a o plánech teroristů. Tento článek vyšel v kanadském listě Toronto Star. (Článek původně vyšel ve Washington Post.)

Ve vězení zůstává po útocích více než 150 lidí (podle informací z časopisu Wired je jich téměř 1000, pozn. red), avšak pozornost se soustřeďuje na čtyři podezřelé, zadržované v New Yorku, o nichž je FBI přesvědčena, že skrývají důležité informace.

FBI nabídla těmto čtyřem mužům nižší tresty, peníze, zaměstnání, novou totožnost a život ve Spojených státech pro ně samotné i členy jejich rodiny, ale to je nepřimělo k vypovídání.

"Už se snažíme 35 ní a nikdo nemluví," konstatoval čelný činitel FBI. "Začíná se objevovat frustrace."

Jeden zkušení agent FBI se vyjádřil: "Je o nás známo, že s lidmi zacházíme lidsky. Tak v podstatě nemůžeme dokázat nic. Mohlo by dojít k tomu, že použijeme tlaku ... nebudeme mít volby, a asi se už k tomu bodu blížíme."

Diskutuje se o tom, že by FBI použila narkotika anebo taktiku nátlaku, jakou někdy užívají izraelští vyšetřovatelé. (Palestinci a jiní podezřelí charakterizují tyto metody jako mučení.)

Jinou možností je vydat tyto podezřelé do spojeneckých zemí, kde bezpečnostní služby někdy využívají výhrůžek rodinným příslušníkům anebo používají mučení.

Podle amerického zákona smějí vyšetřovatelé v trestních případech podezřelým lhát, ale informace, získané fyzickým nátlakem, nelidským zacházením nebo mučením nejsou použitelné u soudu. A kromě toho, státní vyšetřovatelé, kteří by užívali takových taktik, by se mohli stát terčem stíhání od oběti anebo by je mohla trestně stíhat vláda za užívání násilí.

Hlavními podezřelými, zadržovanými v New Yorku, jsou:

  • Zacarias Moussaoui, francouzský Marokánec, který byl zatčen původně v srpnu v Minnesotě, když se chtěl naučit, jak létat s komerčními letadly, ale nikoliv, jak s nimi startovat či přistávat.
  • Mhammed Jaweed Azmath a Ayub Ali Kha, Indové, cestující na falešné pasy, kteří byli zadrženi den po útocích na Světové obchodní středisko a Pentagon s noži na rozřezávání krabiv, barvou na vlasy a 5000 dolary v hotovosti. Letěli ráno 11. září letadlem z Newarku v New Jersey do San Antonia, které bylo odkloněno do St. Louis. Byli zatčeni ve vlaku do San Antonia.
  • Nabil Al-Marabh, bývalý taxíkář v Bostonu, který prý měl styky s al Qaedou.
  • Jeden bývalý čelný činitel FBI se zkušenostmi s boje proti terorismu nedávno řekl: "Nemůžete je mučit, nemůžete jim dávat narkotika a existuje logika, rozum a lidskost, které to zdůvodňují..."

    Avšak dodal: "Mohli bychom se dostat do bodu, kdy by nám dovolili dát podezřelému určitá narkotika. Ale nemyslím, že by Amerika kdy povolila mučení, nebo bití."

    Tento bývalý veterán FBI argumentoval, že je rozdíl mezi použitím "séra pravdy", jako je pentothal sodíku, "ve snaze získat klíčové informace před katastrofou a zmlácením chlapa do bezvědomí."

    "Kdyby mělo dojít k dalšímu velkému teroristickému útoku na americké půdě, je možné, že by to americká veřejnost dovolila."

    "S použitím narkotik by bylo asi obtížné dosáhnout odsouzení, ale stálo by to za pokus."

    Někteří obránci občanských svobod poukazují na to, že vznikají tyto tlaky.

    David Cole, profesor v právním středisku Georgetown University, který dosáhl toho, že byli propuštěni jeho klienti z Blízkého východu poté, co byli léta vězněni na základě tajných informací, přiznává, že by mohlo dojít k "použití síly ve snaze získat informace", pokud budou vyšetřovatelé přesvědčeni, že podezřelí mají informace o novém útoku.

    "Existuje-li tikající bomba, není to lehká věc, je to obtížné," řekl Cole.

    Kenneth W. Starr, právník, který pronásledoval Clintona během jeho vlády, nedávno napsal, že americký Nejvyšší soud rozlišuje případy terorismu od případů, kde jde o menší hrozbu. Poukázal na to, že pět soudců uznalo v nedávném deportačním případě, že "autentické nebezpečí", kterým je terorismus, vyžaduje "zvýšenou poslušnost vůči úsudkům politiků, pokud jde o věci národní bezpečnosti".

    Bývalý americký generální prokurátor Richard Thornburgh uvedl: "Zdůrazňujeme legálnost všech procedur a někdy nás to škrtí."

    A po 11. září: "Právně přípustné důkazy u soudu možná nemusejí znamenat všechno."

    Jeden policista uvedl, že je možné, že by mohl být Moussaoui vydán do Francie anebo do Maroka. Francouzská výzvědná služba prozradila rychle novinářům v Paříži, že varovala CIA a FBI před teroristickými útoky už začátkem září, že Moussaoui má kontakty s al Qaedou a má výcvik jako pilot.

    "Možná, že bychom ho měli dát jim," řekl jeden činitel FBI a poznamenal, že je o francouzské bezpečnosti známo, že s vyslýchanými zachází hrubě.

    Hrozba vyhoštění však vždycky nefunguje.

    V roce 1997 odmítl v Kanadě zatčený Hani Abdul Rahim Al-Sayegh vypovídat o atentátu proti Khobar Towers v Saúdské Arábii, kde v roce 1996 zahynulo 19 Američanů. FBI mu pohrozila, že ho pošlou zpět do Saúdské Arábie, kde mu hrozí, že bude popraven. Domnívali se, že začne mluvit. "Igoroval je, vrátili ho do Saúdské Arábie, nepromluvil, nebyl popraven a je tam ve vězní," řekl vládní činitel.

    Robert Blitzer, bývalý šéf protiteroristické sekce FBI, řekl, že nabídky snížení trestu vedly k tomu, že vypovídal jiný podezřelý, Ahmed Ressam, a Alli Mohammed. Ten poskytl cenné informace o organizaci al Qaeda.

    Mučení "jde proti všem buňkám v mém těle," řekl Blitzer. "Je totiž pravděpodobné, že budete mučit nesprávnou osobu a budete riskovat, že toho člověka poškodíte nebo zabijete," a tak musí existovat jiný způsob.

                     
    Obsah vydání       31. 10. 2001
    31. 10. 2001 Rada ČT zvolila ředitelem České televize Jiřího Balvína Tomáš  Pecina, Jan  Čulík
    31. 10. 2001 Rada ČT zřejmě již dnes zvolí ředitelem Jiřího Balvína Tomáš  Pecina
    30. 10. 2001 Použijí Američané v Afghánistánu jaderné zbraně?
    31. 10. 2001 Spojené státy provádějí výcvik teroristů
    31. 10. 2001 Tariq Ali: Byl jsem zatčen v Německu, protože jsem měl knihu od Marxe
    31. 10. 2001 54 procent Britů požaduje pauzu v bombardování
    31. 10. 2001 Spojené státy: Co se děje se zatčenými?
    31. 10. 2001 FBI uvažuje, zda má začít používat mučení
    31. 10. 2001 Spojené státy: Po schválení takovýchto pravomocí, může být útlak daleko?
    31. 10. 2001 Sdělovací prostředky nesmějí podlehnout tlaku politiků
    31. 10. 2001 Demokracie - děvka, kterou možno jebat ze všech stran? Jiří  Jírovec
    30. 10. 2001 Karel Březina odejde z politiky Tomáš  Pecina
    31. 10. 2001 Kontrast: Jak americká amabasáda odpověděla Majidu Majedovi na dopis Tomáš  Pecina