16. 10. 2001
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
16. 10. 2001

Ještě k ruzyňskému rasistickému filtru

Arogance západních zemí plodí nenávist

Pondělní má přednáška na Glasgow university, ostře kritická k rasové selekci, kterou donedávna prováděli britští imigrační úředníci v Praze Ruzyni, byla přijata s naprostým souhlasem. Což není nejideálnější, zajímavější bývá přirozeně nesouhlasná diskuse, ale tak už tomu bylo. Jen mě tak napadlo, jak slabě pociťovaná je v britských univerzitních kruzích národní příslušnost. Tady ostře kritizoval Čech, "cizinec" kontroverzní opatření britské vlády a přítomní, vesměs Britové, s ním živě souhlasili. (Jakpak by to asi vypadalo na české univerzitě, kdyby v diskusi ostře kritizoval nějaké opatření české vlády Němec nebo Rom... Jak by na to asi reagovali místní přítomní? Nevím...)

Dr. John Dunn, šéf naší katedry, poukázal na to, že hlavní potíž zdá se být v tom, že po rozpadu bipolárního světa si Západ zcela automaticky a bezostyšně uzurpoval právo zasahovat do vnitřních záležitostí jiných států. Pokud jde o lidská práva a pokud se Západ snaží například zabraňovat v jiných státech vraždění lidí, je to přijatelné, jenže, jak je vidět na příkladu ruzyňského filtru, Západ v jiných zemích prosazuje i nepřijatelná opatření. Potíž je podle Johna Dunna také v tom, že si o sobě činitelé nynější labouristické blairovské vlády upřímně myslí, že oni jsou tak strašně sympatičtí a slušní, že si dovolují mnohé, co by si žádná jiná vláda nedovolila. K tomu, dodal bych já, přispívá i Blairův evangelismus: jak to říkal na nedávném výročním labouristickém sjezdu, on chce opravdu, z vlastního přesvědčení "napravovat nespravedlnosti světa" a myslí si, že všechno ví nejlíp.

Pro mě je osobně nejvíce šokující, že právě tato údajně osvícená britská sociálně demokratická vláda zcela bezostyšně zavedla v roce 2000 novelu zákona o rasových vztazích (Race Relations Act, Amendment 2000), podle níž je nyní v Británii zákonně přípustné diskriminovat v imigračních procedurách občany na základě národní a etnické příslušnosti! Když jsem si na to stěžoval britské Radě pro rasovou rovnost, dostal jsem dlouhý právnický dopis (zveřejněný v BL), jímž mi bylo vysvětleno, že tato Rada dohlíží na dodržování zákona a tato rasová diskriminace je nyní včleněna do zákona...

Obrátil jsem se v této věci na mezinárodní odborníka na imigrační právo na Oxfordské univerzitě, profesora Goodwina-Gilla: ptal jsem se, jak je možné, že Británie má beztrestně ve svém právním systému diskriminační klauzuli - jak to, že to neporušuje mezinárodní dohody o lidských právech, které bezpochyby Británie musela podepsat? Odpověděl mi, že na můj dotaz "neexistuje odpověď", ale že si myslí, že příslušné výbory britského parlamentu, zejména ten, který se zabývá lidskými právy, se časem k této šokující právní klauzuli dopracují a donutí vládu, aby ji britského právního řádu vyškrtla. Tak uvidíme.

Na absolutně nespravedlivém a arbitrárním hodnocení cestujících do Británie imigračními úředníky to bohužel nic nezmění. Shodli jsme se po včerejší přednášce také v tom, že neexistují žádné procedury, podle nichž by britští imigrační úředníci rozhodovali, koho do země vpustit a koho ne. V tomto smyslu měla Česká televize naprosto pravdu, když se pokoušela od britského velvyslance Davida Brouchera v této věci v létě získat odpověď - neřekl nic, mlžil, protože odpověď je, že imigrační úředník si smí dělat, co chce.

Jak jsem zdůraznil ve své včerejší přednášce, jde o vážný obecný problém. Demokracie neexistuje přes hranice. Chovají-li se vlády západních zemí se chovají arogantně a "imperialisticky" vůči občanům jiných zemí, tito občané jsou bezbranní, protože nemají možnost hlasovat proti této cizí vládě ve volbách. Právě toto ukazuje, jak velmi aktuální byl problém s ruzyňskou rasistickou "předimigrační" kontrolou. Nejen proto, že britská vláda plánovala, pokud by byl úspěšný, takovéto předsunuté kontroly zavést po celém Balkánu a podle informací z Amnesty International se uvažovalo, že by je pak zavedla Evropská unie pro "podlidi" Neevropany po celém světě, ale také proto, že právě bezmocnost lidí, žijících mimo Západ, plodí do určité míry nynější nenávist občanů třetího světa vůči Americe, je zdrojem náboženského fanatismu i nynější hrozby celosvětového konfliktu.

                 
Obsah vydání       16. 10. 2001
16. 10. 2001 Arogance západních zemí plodí nenávist Jan  Čulík
16. 10. 2001 Vláda se nesmí snažit omezovat tok informací
16. 10. 2001 Jásir Arafat v Londýně: může Blair v boji proti bin Ladenovi pomoci Palestincům?
16. 10. 2001 "Odsuzujeme cenzuru americké vlády vůči sdělovacím prostředkům"
16. 10. 2001 Cenzura zpráv za války je pořád cenzura
16. 10. 2001 Britská vláda požadovala opatrnost při vysílání videoprojevů bin Ladena, ale na rozdíl od americké vlády jejich vysílání nezakázala
16. 10. 2001 Condoleeza Rice poskytne interview televizi al-Jazeera v úsilí USA získat vrch v propagandistické válce
16. 10. 2001 Nová fotogalerie Tomáš  Pecina
16. 10. 2001 Rozhovor s Petrou Valentinovou
15. 10. 2001 Američtí "jestřábové" chtějí obvinit Irák
16. 10. 2001 Co čeká reportéry v ozbrojených konfliktech? To, co vojáky František  Roček
12. 10. 2001 Žantovský: Za Klause a gangsterský kapitalismus
8. 10. 2001 Strč pánbíčkářovi prst a utrhne ti celou ruku Petr  Gočev
5. 10. 2001 Co udělat, pokud nemáte v těchto nových BL české háčky a čárky Jan  Čulík
8. 10. 2001 Jak vycházejí Britské listy e-mailem Tomáš  Pecina

Rasismus RSS 2.0      Historie >
16. 10. 2001 Arogance západních zemí plodí nenávist Jan  Čulík