Bývalý Trumpův poradce Flynn pracoval pro několik ruských firem

17. 3. 2017


Bývalý Trumpův poradce pro národní bezpečnost Mike Flynn krátce před zapojením do prezidentské kampaně pracoval pro několik ruských společností a obdržel více než 50 000 dolarů. Dokumenty má k dispozici kongresový výbor pro dohled. Odhalují obchodní zájmy nad rámec přiznané spolupráce s ruským propagandistickým kanálem RT.


Flynn získal po 11 250 dolarech od ruské dopravní společnosti, která po korupčním skandálu příšla o smlouvu s OSN, a od ruské firmy z oblasti kybernetické bezpečnosti, která se snažila rozšířit obchodování s americkou vládou.

Flynn v polovině února rezignoval z klíčové funkce poradce pro národní bezpečnost kvůli konfliktním prohlášením o svých telefonátech s ruským velvyslancem.

Nové detaily ohledně Flynnových vazeb jsou obsaženy v emailech a dokumentech poskytnutých Kongresu úřadem jeho mluvčího.

Ředitel FBI James Comey a další současní a bývalí američtí představitelé mají v pondělí vystoupit v Kongresu kvůli vyšetřování ruského vměšování do prezidentských voleb v roce 2016.

Flynn byl v době úřadování Baracka Obamy odvolán z postu ředitele vojenské rozvědky DIA kvůli stížnostem na mizerné řízení, ne kvůli politickým sporům, o nichž sám hovoří, tvrdí lidé, kteří v instituci pracovali.

Minulý týden se Flynn na ministerstvu spravedlnosti registroval jako lobista turecké vlády. Za práci pro ni obdržel 530 000 dolarů v době, kdy byl současně Trumpovým poradcem.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 20.3. 2017