Švédský deník Expressen:

Janouchová svým narcismem banalizuje fašistickou chátru, která chce lynčovat lidi

22. 1. 2017

Zdá se, že Kateřina Janouchová ve Švédsku skončila, poznamenávají naši tamější zpravodajové.

V kontroverzním rozhovoru v české televizi vysvětlila Kateřina Janouchová, že se učí střílet. Podle švédského zákona o zbraních (1966:67) smí občan vlastnit zbraň jen z tří důvodů: pro střelbu na lovu, pro střílení do terče a pro uložení zbraně do sbírky.

Avšak Janouchová se nezajímá o lovectví, o sportovní střelbu ani o sbírky zbraní. Hovoří o střelbě do lidí. Říká, "Necítím se bezpečná. Stále více Švédů se učí střílet."

Hovoříme tady o osobě, která se vážně připravuje na to střílet jiné lidi, v rozporu se zákonem. Tvrdí, že je to její právo, prostě proto, že "má takový pocit".

(...)

Avšak připravovat se na střelbu do jiných lidí a vyjadřovat podporu fašistickým gangům, které bijí mladé lidi v ulicích, jak to Janouchová nedávno udělala, to není svoboda projevu. To je vyvolávání pogromů.

K tomu v rozhovoru Janouchové v české televizi existují už všechny ingredience: exaltovaný tón, který navozuje atmosféru pohromy, viktimizace určité etnické skupiny, v tomto případě afghánských mladíků, tvrzení, že "převládne bezvládí, pokud zločinci nebudou potrestáni", vyhrožování znásilňováním a snění o vedoucím politikovi tvrdé ruky.

Historikové pogromů a lynčující chátry jako Hans Rogger a John Klier poukazují na to, že intelektuálové často vystupují jako katalyzátor: když někdo začne říkat, že je načase se ozbrojit, někdo to skutečně začne pak dělat.

Víme, že Breivik i Mang získali své zbrojní licence a neměli vůbec v úmyslu je používat na lovu ani pro sportovní střílení. Varujeme před banalizací nálad lynčující chátry prostřednictvím osobního narcismu.

Kompletní článek ve švédštině ZDE

Vytisknout

Související články

Vyvolá Martin Veselovský příště třetí světovou válku?

21.1. 2017

Aktualizace: Komické je, že POTÉ, co tři renomovaní novináři švédské televize prokázali, že Janouchová VE VŠEM v rozhovoru u Veselovského lhala, publikovala Babišova IDnes péčí Jany Ciglerové materiál, v němž Janouchová znovu tvrdí, že vše, co řík...

Janouchová u Veselovského: Rasově biologická fraška

12.1. 2017

Půl hodiny seděla Janouchová a vysvětlovala všem, kdo to chtěli slyšet, jak strašná je situace ve Švédsku. Ke konci programu zvolal s povzdechem televizní moderátor Martin Veselovský: "Tak on to není dobrý nápad přestěhovat se do Švédska?" ...

Obsah vydání | Úterý 24.1. 2017