Theresa Mayová signalizovala, že dá přednost omezení imigrace z EU před přístupem Británie na evropský trh

3. 10. 2016

V potenciálně katastrofálním projevu pro budoucnost Velké Británie dala najevo nová britská konzervativní ministerská předsedkyně Theresa Mayová, že je pro ni v rámci brexitu důležitější omezení volného pohybu obyvatelstva z Evropské unie, než udržení přístupu na evropský trh, kam Británie vyváží více než polovinu svého exportu.

Na její projev, v němž také oznámila, že hodlá aktivovat článek 50 o odchodu Británie z EU "před koncem března 2017", břitce reagoval prezident Rady Evropy Donald Tusk: "Prohlášení Mayové přináší vítanou jasnou informaci o začátku rozhovorů o brexitu. Po aktivaci článku 50 bude evropská sedmadvacítka jednat na ochranu svých zájmů":

Předsedat Evropské unii bude na jaře 2017 Malta a maltský premiér Joseph Muscat znovu zdůraznil, že "čtyři základní tržní svobody EU" - včetně svobody pohybu - "nemohou být zrušeny":

Mayová je v konfliktu s celou řadou poslanců ve své vlastní straně, kteří zastávají názor, že Dolní sněmovna by měla mít právo hlasovat o podmínkách, za nichž bude aktivován článek 50. Skutečností je, že britské referendum o brexitu mělo je konzultativní charakter, rozdíl mezi oběma tábory byl nesmírně malý (48 procent občanů pro setrvání v EU, 52 procent pro odchod z EU), v mnoha zemích existuje šedesátiprocentní limit pro referenda rozhodující o zásadních ústavních záležitostech, Mayová je nevolená premiérka a upřít parlamentu právo rozhodovat o brexitu je nedemokratické.

Jiným zásadním problémem je skutečnost, že Severní Irsko a Skotsko hlasovaly pro setrvání v EU. Mayová v neděli ve svém projevu vlastně tvrdila, že vyrve Skotsko i Severní Irsko z Evropské unie proti jejich vůli, což velmi pravděpodobně posílí už tak silné emancipační tendence v obou těchto zemích.

Na severu politics.co.uk varuje Ian Dunt v článku, který na Twitteru doporučila skotská premiérka Nicola Sturgeonová:

,

že projev Mayové vejde do dějin jako nejkatastrofálnější projev britského premiéra či premiérky v historii. Nejenže Mayová navrhla cíl, který zdevastuje britskou ekonomiku, ale zároveň se předem vzdala jakéhokoliv vyjednávacího či manévrovacího prostoru. Šílenci na sjezdu Konzervativní strany tomu tleskali.

Vytisknout

Související články

Jak zahájit ekonomickou válku v Evropě

6.10. 2016 / Bohumil Kartous

Britská premiérka oznámila, že brexit samotný započne na konci března příštího roku. Je pravděpodobně velmi optimistická, pokud se domnívá, že do té doby je britská vláda schopná vytvořit plán odchodu, který zajistí zemi další prosperitu a zároveň do...

Obsah vydání | Čtvrtek 6.10. 2016