Je nutno zastavit brexit, jinak se Evropská unie rozpadne

30. 9. 2016

Evropě dnes hrozí pět krizí zároveň: brexit, uprchlíci, politika škrtů, geopolitické hrozby z východu a z jihu a "neliberální demokracie" středovýchodní Evropy. EU by mohly zničit. Pokud se to stane, brexit bude pro tu demolici rozbuškou, píše ekonomický komentátor Anatole Kaletsky.

Legitimizací možnosti rozkladu Evropské unie a proměněním fantazie politických extremistů v realistickou alternativu mainstreamové evropské politiky hrozi brexit vyvolal nezastavitelný proces rozpadu. Také povede k proměně ekonomiky tím, že ochromí Evropskou ústřední banku v příští eurokrizi. Evropská ústřední banka je bezmocná proti dezintegračnímu tlaku od voličů.

Evropa naléhavě potřebuje vrátit džina rozkladu EU zpět do láhve. To znamená přesvědčit Británii, aby změnila svůj názor na odchod z EU, což je podle konvenčních představ na obou stranách kanálu La Manche nemožné. Avšak dnes se v politice děje mnoho "nemožných" věcí.

Referendum o brexitu dne 23. června bylo daleko těsnější než záporné hlasování o smlouvách EU v Irsku, v Dánsku a v Holandsku, které bylo všechno posléze změněno. A co je důležitější, oněch 52 procent Britů, kteří hlasovali pro brexit, byli naprosto nejednotni ve svých cílech, někteří chtěli "tvrdý brexit" - absolutní izolaci Británie od EU - jiní "měkký brexit", který by minimalizoval dopad na britskou ekonomiku.

Podle průzkumů veřejného mínění očekávají tři čtvrtiny voličů, kteří hlasovali pro brexit, že po brexitu britská ekonomika posílí anebo zůstane nezměněna. 80 procent Britů se domnívá, že britská vláda bude mít po brexitu v důsledku jejich hlasování více peněz na veřejné služby.

Až bude veškeré toto očekávání zklamáno, veřejné mínění v Británii se změní. Už nyní říká 66 procent britských voličů, že udržení přístupu na evropský trh je důležitější než omezovat imigraci, pokud Británie nemůže mít obojí. To je v přímém rozporu se strategií premiérky Theresy Mayové a pravděpodobně to vysvětluje, proč premiérka odmítá o své strategii pro brexit vůbec mluvit.

Vzhledem k tomu, že bude nemožné sloučit očekávání veřejnosti, že Británie bude po brexitu prosperovat, s odmítnutím veškerých povinností Británie vůči EU, které prosazuje frakce Konzervativní strany, která chce tvrdý brexit, Mayová nemůže vyhrát. Ať se rozhodne učinit cokoliv, rozezlí polovinu své strany a velký počet stoupenců brexitu, nemluvě o 48 procentech voličů, kteří chtějí zůstat v EU.

Jakmile začne tato reakce, mnoho ambiciozních konzervativních politiků, které Mayová vyhodila z vlády, se okamžitě pokusí začít toho využívat. To znamená, že britská politika začne být nesmírně proměnlivá, jak se začnou zhoršovat ekonomické podmínky a voliči začnou měnit názor. Evropská unie by měla toto měnění názoru podpořit, což znamená, že musí přestat začít považovat brexit za nevyhnutelný a nabídnout kompromis pod podmínkou, že Británie zůstane v EU.

To by se dalo udělat uzavřením celoevropskép dohody o větších rozhodovacích pravomocích jednotlivých členských zemí ohledně imigrace a dalších symbolických otázek týkajících se státní suverenity. Taková dohoda by se nemusela považovat za ústupek britskému vydírání, kdyby se týkala všech členských zemí EU a byla prezentována jako reakce na názory veřejnosti v celé EU.

Kompletní článek v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 30.9. 2016