Rusko a Asad se při bombardování v Sýrii specielně zaměřují na nemocnice

29. 9. 2016

Zdokumentováno bylo 400 leteckých úderů proti nemocnicím. Drtivou většinu spáchal Asad a jeho spojenci. Aktivisté se proti nečinnosti světa brání tím, že zveřejňují videozáznamy hrůz, které se odehrávají. Je v tom nebezpečí, že děsivé záběry budou normalizovány a svět přijme, že bombardování nemocnic a dětí je normální.

Letecké údery proti dvěma nemocnicím v Aleppu v časných ranních hodinách ve středu byly jen nejnovější útoky ze stovek náletů proti nemocnicím a zdravotnickýms střediskům po celé Sýrii za posledních pět let

Organizace Lékaři za lidská práva (Physicians for Human Rights) zdokumentovala od počátku války téměř 400 leteckých úderů proti 269 nemocnicím. 90 procent z nich spáchala Asadova armáda a letectvo a jeho spojenci.

Počet leteckých úderů proti nemocnicím stoupá, jak se zintenzivňují boje o Aleppo. Rusko a Asad popírají, že se zaměřují na civilisty, a obviňují vzbouřence, že prý "používají civilistů jako lidských štítů". Jenže systematické letecké údery proti školám, nemocnicím, tržištím a dalším civilním cílům naznačují, že jde o záměrnou ofenzívu i rozhodnutí způsobit obrovské civilní ztráty pro dosažení vojenských cílů.

Analytik organizace Amnesty International Neil Sammonds je přesvědčen, že bombardování nemocnic je součástí strategie vyhnat vzbouřence z města tím, že se učiní neobyvatelným. "Cílem je ztížit oponentům co nejvíce jejich život, jejich rodinám, jejich čtvrtím. Zabít je, anebo je donutit odejít," uvedl.

"Zdokumentovali jsme, jak se letecké údery zaměřují na nemocnice, kliniky a uprchlické kryty v severním Aleppu. Jsme přesvědčeni, že cílem leteckých úderů není jen donutit lidi, aby z města uprchli, ale zároveň i zajistit, aby lidé, prchající z jihu, se v Aleppu nemohli zastavit. Záměrem je učinit tyto oblasti neobývanými a neobyvatelnými."

Útočit na nemocnice a na civilisty má tvrdou vojenskou logiku, vysvětluje Samir Puri z katedry válečných studií na King's College v Londýně. "Z čistě vojenského hlediska je toto povstání, které je těsně promíseno s civilním obyvatelstvem. Jestliže dojde k totálnímu zničení jakékoliv zdravotní péče a možnosti ošetřovat raněné, to může přispět k rychlému kolapsu bojové morálky. Existují precedenty, které dokazují, že extremní síla může být efektivní k zajištění moci. Neříkám, že je to morální či lidské."

Západní diplomaté tyto útoky odsuzují, jenže tím nedojde k jejich zastavení. "Syřané vždycky poukazují na to, že je svět podporuje 'pouze slovně'," říká Sammonds.

Aktivisté se proti nečinnosti světa brání tím, že zveřejňují videozáznamy hrůz, které se odehrávají. Je v tom nebezpečí, že děsivé záběry budou normalizovány a svět přijme, že bombardování nemocnic a dětí je normální.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 30.9. 2016