Rakouský ministr jmenoval bývalou zajatkyni IS na místo vyslankyně

21. 9. 2016


Rakouský ministr zahraničí Sebastian Kurz jmenoval mladou jezídskou ženu, kterou "islámský stát" uvrhl do postavení sexuální otrokyně, velvyslankyní dobré vůle při Organizaci pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE).


Kurz se s třiadvacetiletou Nadiou Murad setkal na summitu OSN o uprchlících v New Yorku. Prohlásil, že na něj udělala dojem osobnost mladé ženy, a že byl šokován tím, co musela prožít.

Nadia Murad se narodila v Iráku ve vesnici, kde křesťané a muslimové žiji v harmonii jako sousedé. V srpnu 2014 na obec zaútočil IS a zahájil genocidní kampaň proti Jezídům - jedné z nejstarších menšin v Iráku.

Šest Nadiiných bratrů bylo namístě popraveno. Ona a dvě sestry byly zajaty spolu s tisíci dalších Jezídek a drženy IS jako sexuální otrokyně. Nadia byla denně znásilňována a mučena - a když ji chytili při pokusu o útěk, vážně ji zbili. Nakonec se jí podařilo uniknout a dostat se do Německa.

Mezitím byla nominována na Nobelovu cenu míru za práci, kterou vykonala ve prospěch obětí genocidy, masových krutostí a obchodu s lidmi. Byla jmenována velvyslankyní dobré vůle pro důstojnost osob, které přežily obchod s lidmi.

Rakousko v příštím roce přebírá předsednictví OBSE a ministr Kurz prohlásil, že se zaměří na prevenci radikalizace a zastavení násilí na ženách.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Související články

Nadia Murad bojuje za spravedlnost za Jezídy. Promluvila v OSN

22.9. 2016

Nadia Murad v OSN: "Jestliže vás usekávání hlav, sexuální zotročování, znásilňování dětí a vyhánění milionů lidí nedonutí jednat, kdy budete jednat? Život nebyl stvořen jen pro vás a pro vaše rodiny. My také chceme život a zasloužíme si ho ží...

Obsah vydání | Čtvrtek 22.9. 2016