Syrští povstalci připravují útok na "islámský stát" z tureckého území

22. 8. 2016


Syrští povstalci připravují útok na pohraniční město Džarábulus obsazené islamisty z organizace "islámský stát", oznámil jejich představitel v neděli. Tento krok frustruje naděje kurdské milice YPG na rozšíření kontroly nad územím v dané části severní Sýrie.


Turky podporované skupiny bojující pod hlavičkou Svobodné syrské armády (FSA) by měly zaútočit na Džarábulus z Turecka v příštích dnech, oznámil povstalec obeznámený s plány, který se odmítl identifikovat. (Dělostřeleckou přípravu útoku vedenou prostředky turecké armády hlásí místní zdroje na sociálních sítích od soboty - KD.)

Další povstalecký zdroj tvrdí, že se opoziční jednotky shromažďují v tureckém vojenském táboře poblíž města Karkamiš, které leží severozápadně od Džárábulu.

"Každý den skupiny bojovníků vstupují ze Sýrie tajným přechodem na tureckou základnu, kde se shromažďují k přípravě útoku na Džarábulus," sdělil zdroj Reuters.

Většina ozbrojenců pochází z organizací Fajlak aš-Šám, Sultan Murad, Ahrár aš-Šám a Džabha aš-Šámíja. Ty působí severozápadní syrské provincii Idlíb a také ve městě Azaz.

Podle dalšího zdroje v organizaci Ahrár aš-Šám je také útok očekáván v příštích několika dnech.

Džarábulus ležící na západním břehu řeky Eufrat představuje poslední významné město držené IS na hranicích s Tureckem. Nachází se 54 km od obce ar-Raj, kterou FSA před několika dny dobyla.

Pokud arabské a turkmenské jednotky obsadí město Džarábulus, předejdou útoku Syrských demokratických sil (SDF), což je skupina Kurdy ovládaných milic, jež 6. srpna obsadila město Manbídž 30 km jižněji.

Jedna ze skupin spojená s SDF se označuje za vojenský výbor v Džarábulusu a vydala v neděli prohlášení, v němž obvinila Turecko z podpory radikálních džihádistických skupin. Vyzvala také USA, aby výbor podpořily. (Podobně existuje konkureční arabský a kurdský výbor pro město al-Báb v governorátu Aleppo, které dosud kontroluje IS - KD.)

Koalice vedená Američany pomohla koalici SDF vzniklé v minulém roce k velkým územním ziskům na severu Sýrie.

Turecko, které je důležitým patronem FSA, se obává, že Kurdové využívají expanzi SDF na západ k rozšíření vlivu v severní Sýrii. SDF již kontroluje východní břeh Eufratu naproti městu Džarábulus.

Turecký premiér Binali Yildirim v sobotu prohlásil, že Ankara bude v příštích měsících v syrském konfliktu hrát aktivnější roli, aby zabránila jejímu rozdělení podle etnických linií.

Zdroj v organizaci Ahrár aš-Šám oznámil, že turecké dělostřelectvo od pátku ostřeluje několik pozic IS ve vesnicích na okraji Džarábulu poblíž hranice.

Skupiny tvořené převážně sunnitskými Araby mají také v úmyslu obnovit kontrolu nad strategickými městy Tal Rifát a Marea, které momentálně kontroluje kurdská YPG.

IS v posledních dnech stahoval z Džarábulu ozbrojený personál a v pátek evakuoval rodiny z Džarábulu i nedalekého al-Bábu do Rakky.

Plánovaná operace by měla odříznout IS od turecké hranice.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 24.8. 2016