Německé úřady vyšetřují podezření, že mezi uprchlíky jsou váleční zločinci

13. 4. 2016


Německá policie dostává desítky trestních oznámení kvůli možné přítomnosti válečných zločinců mezi uprchlíky, informovala stanice Hessische Rundfunk. Nejméně jeden podezřelý byl zatčen a začalo 13 dalších vyšetřování.


Spolková kriminální policie (BKA) dostává denně 25 - 30 oznámení týkajících se válečných zločinů. Specialista BKA na válečné zločiny prohlásil, že "nebyli připraveni na takový masový provoz" a je třeba povolat další policisty, aby se vyrovnali s oznámeními, která dostávají od uprchlíků.

V Německu již bylo registrováno na 2 800 svědectví, přičemž nejvíce důkazů pochází z rutinních rozhovorů žadatelů o o azyl se Spolkovým úřadem pro migraci a uprchlíky (BAMF).

Ale BKA také přiznává, že pouze fragment zpráv je podložen tvrdými důkazy jako fotografie nebo další svědkové a mnohé zprávy jsou založeny jen na pověstech. Nicméně BKA potvrdila, že zahájila 13 vyšetřování na základě svědectví uprchlíků.

Standardní dotazník BAMF pro žadatele o azyl ze Sýrie zahrnuje otázky, zda žadatel bojoval v syrské armádě, byl členem bezpečnostních složek, zda byl svědkem potenciálních válečných zločinů včetně použití chemických zbraní a zda disponuje důkazy. BAMF výsledky automaticky předává policii.

Některá vyšetřování již nesou výsledky. Minulé pondělí byl ve Vestfálsku zatčen Ibrahím al-F., kvůli podezření ze spáchání válečných zločinů. Jednačtyřicetiletý muž měl být velitelem stopadesátičlenného oddílu milice v Aleppu, který bojoval v rámci Svobodné syrské armády nejméně od roku 2012 a prováděl ve městě loupeže. Dotyčný je obviněn, že dohlížel na mučení několika vězňů, přičemž osobně mučil nejméně dva z nich a požadoval výkupné za jejich propuštění.

Úřady po celé Evropě také pořádají hon na potenciální válečné zločince mezi statisíci uprchlíků ze Sýrie a Iráku. Koncem února nizozemské ministerstvo spravedlnosti oznámilo, že identifikovalo třicet podezřelých, včetně deseti Syřanů, ačkoliv mnozí podezřelí pocházeli z jiných zemí, zejména z Eritrey, Nigérie, Súdánu a Gruzie. V roce 2014 identifikovalo ministerstvo padesát podezřelých.

Abdal Karím Riháví stojí v čele organizace Syrská liga lidských práv. Získal azyl v Německu po mučení ve vazbě režimu Bašára Asada a původně uprchl do Egypta. Nyní již déle než rok žije ve Frankfurtu a předal BKA seznam 150 potenciálních válečných zločinců. Podle zprávy ARD byl na základě jeho zpráv v prosinci zatčen podezřelý z členství v "islámském státě". Ale po výslechu byl propuštěn.

"Němci přivítali mnoho Syřanů a musejí být chráněni před tím, aby tito lidé opět páchali zločiny," sdělil Riháví televizi ARD.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 13.4. 2016