Rusko používá syrské uprchlíky jako zbraň

17. 2. 2016

Turecko považuje ruské bombardování civilních center za úmyslný pokus Moskvy vyvolat masovou vlnu uprchlíků. Uprázdněnou krajinu mají zaplnit Asadova vojska

Vysocí turečtí činitelé zdůrazňují, že Vladimír Putin a jeho syrští spojenci bezostyšně používají rostoucí vlny uprchlíků, kterou vyvolávají svými útoky, jako válečné zbraně, kterou záměrně používají proti Turecku a proti Evropě.

V reakci na snahy Moskvy přimět Radu bezpečnosti OSN, aby odsoudila střelbu Turecka přes hranice do Sýrie označil turecký premiér Ahmet Davutoğlu chování Ruska za "bezostyšné" a "drzé". Turecko nepřipustí novou vlnu uprchlíků ze severní Sýrie a "podnikne proti tomu všechny kroky".

"Jestliže se Rusko bude dál chovat jako teroristická organizace a bude nutit civilisty k útěku, budeme reagovat nesmírně rozhodně," řekl Davutoğlu v parlamentě. "Tato krutá, zločiná a barbarská ruská letadla uskutečnila od 30 září více než 8000 náletů a vůbec nerozlišují bezi civilisty a vojáky, mezi dětmi a starci."

Informace ze zprávy tureckých tajných služeb, které v úterý vydal deník Hurriyet, zdokladovaly podezření že se Rusko záměrně snaží uprchlickou krizi proměnit ve zbraň.

Zpráva varuje: "Jednotky syrského režimu a jejich spojenci se snaží vyvolat novou uprchlickou vlnu směřováním k městu Azaz v severní Sýrii. Mezi tímto městem a tureckým městem Kilis na vzdálenosti osmi kilometrů je 10 uprchlických táborů. Obyvatelé těchto táborů zřejmě uprchnou a budou hledat útočiště v Turecku, zatímco tábory budou obsazeny jednotkami PYD nebo Asadovou armádou."

Bezpečnostní činitelé sdělili listu, že Rusko používá taktiky, kterou si vyzkoušelo v první čečenské válce v devadesátých letech, takzvaný "model z města Groznyj". Tam Rusko záměrně a násilně vyhánělo civilní obyvatelstvo z městských obytných oblastí tím, že zaměřovalo své vojenské útoky proti civilnímu obyvatelstvu. Jakmile bylo civilní obyvatelstvo vyhnáno, ruská armáda použila těžké zbraně proti opozičním jednotkám, což vedlo k rozsáhlému zničení příbytků a infrastruktury.

Vzhledem k tomu, že Asadovo používání barelových bomb, chemických zbraní, leteckých úderů a těžkého dělostřelectva proti civilním oblastem je dobře zdokumentováno, taktika Ruska se nezdá být nijak nová. Nové je ale záměrné vytváření taktických vln uprchlíků, s nimiž si pak budou muset poradit externí aktéři.

O víkendu se k tomu vyjádřil americký senátor John McCain, ostrý kritik neangažovaného postoje Obamovy vlády a známý jestřáb. Uvedl, že strategií Ruska je "prohloubit uprchlickou krizi a použít jí jako zbraně k rozdělení organizace NATO a ochromit evropský projekt".

Evropští politikové účastnící se o víkendu bezpečnostní konference v Mnichově poukázali na to, že Asad a ruské bombardování se záměrně zaměřují na obchody, školy a nemocnice, ve snaze vyhnat civilní obyvatelstvo a donutit ho vydat se do Turecka a do Evropy.

Pokud se Rusko snaží využívat vlny uprchlíků k získání politické a vojenské nadřazenosti, zřejmě to funguje. Turecko je pod obrovským tlakem z USA, aby přestalo ostřelovat syrské Kurdy, které USA podporuje. Z těchto důvodů jsou vztahy mezi USA a Tureckem, dvěma spojenci v NATO, na bodu mrazu.

Turecko je také ve sporu s Francií, která chce, aby Turecko především bojovalo proti Islámskému státu, a s Evropskou unií ohledně toho, jak řešit uprchlickou krizi.

Jistě k Putinovu velkému potěšení vyvolává rostoucí uprchlická krize rozkol mezi Evropou a USA, kdy odstoupivší francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius obvinil Washington z nečinnosti. Rozhodnutí Angely Merkelové otevřít dveře uprchlíkům se stává v Německu stále větším terčem kritiky a francouzský premiér Manuel Valls to označil za neudržitelnou praxi.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 17.2. 2016