Oblast polských Suwalek je pro NATO "nový Fuldský průsmyk"

14. 12. 2015


Na vrcholu studené války byla hlavní hrozbou pro Evropu varianta útoku sovětských tankových divizí Fuldským průsmykem směrem na strategické letiště ve Frankfurtu nad Mohanem a mosty přes Rýn. Tím by došlo k rozbití obrany NATO a přerušení hlavní transatlantické letecké zásobovací trasy.


NATO má nyní jiný "průsmyk", který vyvolává starosti, vysvětluje generálporučík Ben Hodges, hlavní velitel americké armády v Evropě.

Zhruba 110 km široká oblast kolem severopolského města Suwalki je křižovatkou tras, které vedou z východu na západ z Běloruska do Litvy a ruské Kaliningradské oblasti, kam ruský prezident Putin umístil nejvýkonnější protiletadlové a protilodní rakety.

Putin zde vyvolává napětí častým pořádáním náhlých, předem neohlášených manévrů nedaleko Suwalek, spolu s výstavbou nové letecké základny v Bělorusku.

Těchto manévrů se neúčastní západní pozorovatelé, zatímco ruští na západní jezdí běžně.

Překvapivý úder Rusů přes oblast Suwalek by odřízl Pobaltí a jednotky a zbraně rozmístěné v Kaliningradské oblasti by mohly omezit reakci NATO.

"Mohou komukoliv z nás velmi zkomplikovat přístup do Baltského moře, pokud bychom to v mimořádné situaci potřebovali," prohlásil Hodges.

Generál vysvětlil, že neočekává, že by se to stalo, ale také varoval před nepředvidatelností Vladimira Putina. V minulosti již Hodges připustil, že byl překvapen obsazením Krymu, a opět nedávnou invazí do Sýrie.

Kvůli odstrašení Ruska Hodges dal dohromady 30 000 amerických vojáků, kteří rotují v oblasti Východní Evropy během soustavných manévrů, zatímco organizuje síly rychlé reakce NATO čítající 5 000 mužů.

Pokud jde o Ukrajinu, Hodges konstatoval, že invaze do Sýrie nesnížila schopnost Moskvy podporovat separatisty na Donbasu, protože Kreml má schopnost vést obě tyto operace současně.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 14.12. 2015