Bývalí britští soudci ostře zkritizovali vládu za nedostatečnou pomoc uprchlíkům. Co čeští soudci?

12. 10. 2015

Rozhodnutí britské vlády přijmout pouze 20 000 syrských uprchlíků během nadcházejících pěti let kritizovalo 300 vysokých britských právníků, bývalých soudců-členů Horní sněmovny a soudců v důchodu jako "příliš málo, příliš pomalu, a příliš úzké".

K ostré kritice britské vládní politiky vůči uprchlíkům se připojili bývalí vysocí britští soudci - Steyn, Walker a Woolf i bývalý předseda Evropského soudu pro lidská práýva Sir Nicolas Bratza.

Soudci a právníci požadují, aby Británie otevřela pro uprchlíky "bezpečné a právní cesty" do Británie, aby Británie přijala "férový a proporční podíl uprchlíků" a aby zrušila dublinský systém, který nutí žadatele o azyl žádat o něj v první zemi EU.

Catriona Jarvis, bývalá soudkyně vysokého britského imigračního a azylového tribunálu, konstatovala: "Až bude historie posuzovat, jak se naše země zachovala v této chvíli vážné krize, chceme opravdu, abychom byli posuzováni jako někdo, kdo lomil rukama a stál v pozadí v nečinnosti tváří v tvář obrovskému utrpení? Máme právní a legální odpovědnost poskytnout ochranu, která není mimo naše možnost a neměla by být mimo naši vůli."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Související články

Obsah vydání | Pondělí 12.10. 2015