V Německu zuří skandál ohledně "ohrožení svobody projevu"

5. 8. 2015

Německý ministr spravedlnosti právě propustil vysokého prokurátora, který vládu obvinil, že zasahuje do vyšetřování zrady. Ministr Heiko Maas se vyjádřil, že ztratil důvěru v prokurátora Haralda Rangeho. Němečtí prokurátoři vyšetřují, zda server Netzpolitik prozradil státní tajemství, když informoval, že německý stát plánuje zintenzivnění dohledu nad internetem.

Případ v Německu vyvolal pouliční protesty na obranu svobody tisku. Protesty veřejnosti dostaly vládu do defenzívy. Její vysocí činitelé začali tvrdit, že Německo ochraňuje svobodu projevu, a začali zpochybňovat obvinění, že zveřejněné články se rovnají zradě.

V úterý tento týden došlo k veřejné hádce mezi německým soudnictvím a státem. Prokurátor Range řekl, že na něho stát naléhal, aby vyhodil z vyšetřování nezávislého vyšetřovatele, který dospěl k závěru, že jeden ze zveřejněných článků prozradil státní tajemství.

Range se vyjádřil, že nátlak státu se rovná "nepřijatelnému omezování nezávislosti soudnictví". Dodal, že i když svoboda projevu je cenná, není "neomezená".

Kontroverze v Německu řeší otázku svobody slova a toho, zda mohou být novináři, kteří jí využívají obžalováváni ze zrady a odsuzováni do vězení.

Dva novináři ze serveru Netzpolitik v únoru zveřejnili článek, v němž tvrdili, že německá tajná služba požaduje zvýšené financování, aby mohla zintenzivnit dohled nad internetem. Druhý článek, zveřejněný v dubnu, tvrdil, že německá výzvědná služba založila speciální oddělení pro sledování sociálních sítí.

Kritikové obvinili prokurátora Rangeho z dvojího metru, protože právě tento prokurátor letos zrušil vyšetřování údajného odposlouchávání mobilu Angely Merkelové americkou NSA z důvodů údajného nedostatku důkazů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 5.8. 2015