Tsipras: Hrozí odchod Řecka z eurozóny

6. 6. 2015

Řecký premiér Alexis Tsipras obvinil věřitele, že činí "absurdní" požadavky

Řecký premiér Alexis Tsipras varoval, že dochází čas na to, aby bylo Řecko zachráněno před bankrotem a před odchodem z eurozóny. Řecko tak bude hlavním tématem jednání politiků ze skupiny G7, kteří se sejdou v Bavorsku.

Tsipras obvinil věřitele Řecka, že činí "absurdní" požadavky, a zdůraznil, že "nás ponižovat nebudou". Trval na tom, že nabídka na restrukturalizaci řeckých dluhů a odepsání dluhu ve výši asi 320 miliard euro, musí zůstat na stole.

Američtí činitelé včetně amerického ministra financí Jacka Lewa, opakovaně varují, že evropští partneři by se neměli chovat samolibě ohledně hospodářských rizik odchodu Řecka z eurozóny a prezident Obama zjevně toto varování bude o víkendu opakvoat. Americký prezident bude zejména znepokojen, že by se Řecko mohlo obrátit s prosbou o pomoc do Ruska. Tsipras toto riziko podtrhl v pátek tím, že informoval, že o krizi jedná průběžně s ruským prezidentem Vladimírem Putinem.

Skupina významných světových ekonomů včetně nositele Nobelovy ceny Josepha Stiglitze a životopisce Johna Maynarda Keyenese Roberta Skidelského napsala dopis deníku Financial Times. V něm požadovala, aby byly Řecku odpuštěny dluhy a aby bylo zahájeno okamžitě moratorium na splátky oplátkou za hospodářské reformy. "Celá Evropa bude mít prospěch z toho, pokud bude Řecku dovoleno, aby začalo znovu," píší ekonomové.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 5.6. 2015