Jordánsko: WFP musí znovu snížit potravinové dávky pro syrské uprchlíky

5. 6. 2015

Agentura OSN World Food Programme (WFP) ve středu vyjádřila znepokojení nad dopady dalšího potenciálního snížení plateb na výživu 450 000 syrských uprchlíků v Jordánsku. Ti původně dostávali 20 jordánských dinárů měsíčně (asi 650 Kč) na osobu, dnes však již mnozí berou jen polovinu uvedené částky a hrozí další snižování kvůli nedostatku peněz.

V lednu byla agentura nucena snížit základní podporu pro syrské uprchlíky z 20 na 13 dinárů. Avšak již v dubnu došlo z finančních důvodů k další redukci. 95 000 uprchlíků v táborech dál dostává 20 dinárů měsíčně, 190 000 extrémně chudých v jordánských komunitách také; většina, asi 240 000, ale dostává jen 10 dinárů. Asi 34 000 Syřanů už podporu nedostává, protože jsou považováni za schopné se o sebe postarat.

V květnu však WFP musel snížit i podporu pro nejzranitelnější skupiny v komunitách na 15 dinárů, původní sumu dostávají pouze lidé v táborech.

A v červnu bude WFP opět nucen škrtat, takže uprchlíkům hrozí, že stráví posvátný měsíc ramadán bez náležitého zabezpečení.

V rozpočtu WFP na období od července do září chybí 41 milionů dolarů a agentura zatím obdržela pouze 4 miliony. Pokud se situace nezmění, další škrty budou muset následovat hned po skončení ramadánu.

Snižování potravinových dávek má na syrskou komunitu těžký psychologický dopad a rodiče až v 80 % případů posílají děti místo do školy do práce. Hrozí tak, že vznikne ztracená generace bez základních dovedností a vzdělávacích návyků.

Zdroj v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 5.6. 2015