Kdo to tu straší Ruskem?

24. 11. 2014 / Karel Dolejší

Sven Ortmann je německý vojenský publicista rutinně kritizující americké jestřáby a také vojenskou byrokracii vlastní země. Nicméně před sedmi lety, ještě před intervencí v Gruzii, napsal:

"Podobnosti mezi Německem roku 1933 a dnešním Ruskem jsou pozoruhodné.

Ponížené, poražené, přeživší ekonomickou krizi, zmenšené ozbrojené síly, autoritářská vláda, touha po národní velikosti, území, které chce získat nazpět, dějiny vojenské síly i bez významných spojenců, v platnosti smlouvy o omezení zbrojení... nechte je uzavřít spojenectví s ČLR a může shrábnout východoevropské země stejně jako Německo dokázalo shrábnout Sársko, Rakousko, Československo a Memeľ, než se rezignovalo na politiku appeasementu. Představte si znovusjednocení Ruska, Běloruska a Ukrajiny. Rychle bychom čelili státu v lidnatosti, geostrategických prostředcích, ekonomice, zbrojařském průmyslu a vojenství mnohem silnějšímu - a patrně podporovanému spojeneckou Čínou.

Pocit naprostého bezpečí v Evropě a předpoklad, že ohrozit nás konvenční válkou bude vyžadovat dekády, je zcela chybný. Dějinná lekce je jasná: Takové bezpečí neexistuje, jsou tu historické příklady toho, co obnáší vyvolat totální konvenční válku během pouhých několika let. "

No major war in Europe in the next ten years (?) ZDE

Ortmann má k vojenské politice USA tolik výhrad, že ani Petr Hájek, Svobodný vysílač a Aeronet dohromady by nevymysleli věrohodně vyhlížející konspirační teorii o tom, proč je všemu navzdory stejně americkým agentem. Sem tam napíše uznalý článek o výrobcích ruského zbrojařského průmyslu, kde je to namístě. Znamená to, že takový autor je "rusofob", když vidí v současném Rusku výrazné paralely s výmarským Německem?

Rusko právě definitivně odstoupilo od Smlouvy o konvenčních ozbrojených silách v Evropě ZDE, kterou již delší dobu nedodržuje (například některé tanky dodávané separatistům v Donbasu patří k výzbroji, která měla být podle smlouvy dávno zničena, ale nikdy k tomu nedošlo). Na spadnutí je také vypovězení smlouvy o raketách středního a kratšího doletu. Na její porušování Ruskem si nedávno USA poprvé oficiálně stěžovaly.

Státní duma letos zablokovala ratifikaci smlouvy s Estonskem, která měla vyřešit otázku společné hranice. Když se teď Estonci pustili do demarkace hranice sami, Moskva vydala prohlášení, podle nějž takto stanovenou hranici s členským státem NATO neuzná ZDE.

V ruským médiích se zcela vážně diskutuje o tom, že by Kreml měl Západu vyhrožovat jaderným útokem ZDE.

Michail Gorbačov při křtu nové knihy varoval, že se Putin považuje za druhého nejvyššího po Bohu ZDE.

Jmenovaný právě v rozhovoru pro TASS jako dodatečný komentář ke svému lhaní o nepřítomnosti ruských vojáků na Krymu poznamenal, že Rusko je silnější než všichni ostatní, protože má pravdu ZDE.

Lidi, kteří se stále ještě i teď při jakékoliv zmínce o nebezpečnosti dnešní ruské politiky ohánějí "rusofobií", bych chtěl poprosit o jednu věc: Jestli máte přímý kontakt do Kremlu, zkuste tam prosím zjistit, který americký agent to vypouští zprávy uvedeného druhu, kvůli nimž jde z Ruska strach. Jestli se vám to ovšem nepodaří, patrně to může být tím, že nedokážete po tolika letech života v bipolaritě studené války adaptovat pouze dvouhodnotové mozky na svět, ve kterém ohrožení přichází prokazatelně z více stran současně - a chabé pokusy namlouvat si, že to co nechcete vidět prostě neexistuje, patří pouze k osobní psychické obraně před příliš složitým a neradostným světem...

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 24.11. 2014