Německá výzvědná služba tvrdí, že malajské letadlo MH17 sestřelili proruští separatisté

20. 10. 2014

Německá zahraniční rozvědka Bundesnachrichtendienst (BND) konstatuje, že při své analýze katastrofy malajského letadla MH17 nad Ukrajinou dospěla k názoru, že letadlo sestřelili ruští separatisté nedaleko Doněcku, píše týdeník Der Spiegel.

Při prezentaci dne 8. října 2014 v příslušném německém parlamentním výboru poskytl Gerhard Schindler, ředitel rozvědky BND, podstatné množství důkazů na podporu své argumentace, včetně satelitních fotografií a četných pozemních fotografií. BND má výzvědné informace, které naznačují, že proruští separatisté se zmocnili ukrajinského protiletadlového raketového systému BUK na jedné ukrajinské vojenské základně a odpálili dne 17. července raketu, která vybuchla v těsné blízkosti malajského letadla, na jehož palubě bylo 298 osob.

Schindler tvrdí, že jeho výzvědná služba má k dispozici celou řadu nezvratných zjištění. Jedním z nich je, že ukrajinské fotografie byly pozměněny a že existují podrobnosti, které to dokazují. Řekl také v parlamentu, že ruské tvrzení, že raketu odpálili ukrajinští vojáci a že ukrajinská stihačka letěla blízko letadla jsou falešná.

"Byli to proruští separatisté," konstatoval Schindler. Při katastrofě zahynuli i němečtí cestující. Mluvčí německé generální prokuratury oznámil, že bylo zahájeno vyšetřování proti neznámému pachateli kvůli možnosti, že sestřelení letadla byl válečný zločin.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 20.10. 2014