WHO: Do dvou měsíců můžeme mít až 10 000 nových případů eboly týdně

15. 10. 2014

Epidemie krvácivé horečky ebola může během dvou měsíců růst tempem až 10 000 nových případů týdně, varuje Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím na nemoc zemřelo 4 447 osob, téměř všechny v Západní Africe.

Náměstek generálního ředitele WHO doktor Bruce Aylward na tiskové konferenci v Ženevě oznámil, že počátkem prosince může počet nových případů dosahovat 5 000 - 10 000 týdně.

Pravidelné aktualizace informací WHO ukazují, že na ebolu zemřelo 4 447 z 8 914 hlášených případů, ale Aylward tvrdí, že by bylo chybou předpokládat mortalitu nižší než 50%. Podle něj ve skutečnosti dosahuje nějakých 70%, protože řada případů úmrtí není oficiálně nahlášena.

Tam kde proběhlo důkladné šetření se jasně ukázalo, že přežívá jen 30% nemocných, tvrdí Aylward. To se týká Guiney, Libérie i Sierry Leone.

V Británii začala první vyšetření pasažérů navracejících se ze Západní Afriky na londýnské letiště Heathrow. Cestující vyplňují dotazník ohledně kontaktu s pacienty a procházejí měřením teploty. Experti opatření kritizují, protože by nezachytilo nakažené bez příznaků.

V USA se ukázalo, že zdravotní sestra v dallaské nemocnici dostala krevní sérum s protilátkami od osoby, která nemoc prodělala.

Mise OSN pro krizovou reakci na ebolu stanovila "plán 70-70-60", který počítá v Západní Africe s izolací 70% podezřelých z infekce a bezpečným pohřbením 70% zemřelých během příštích 60 dnů.

Je to ambiciózní cíl, avšak pokud nebude splněn, zemře mnohem více lidí.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 15.10. 2014