Poznámka:

John Pilger se z vás hystericky snaží udělat pitomce

14. 5. 2014 / Karel Dolejší

Jestliže se někteří západní novináři snaží diabolizovat putinovské Rusko, stejně schematickou diabolizací USA, kterou předvedl John Pilger, tomu rozhodně čelit nelze. Otřesné je už to, když novinář nedokáže analyzovat a automaticky zaměňuje CIA za "USA".

Jaká fakta Pilger uvedl, aby dokázal svá přepjatá tvrzení ohledně Ukrajiny? Neuvedl žádná. Článek pouze doprovází fotografie, na níž je zachycena nábojnice, s největší pravděpodobností ráže 7,62 x 51 mm. Pro tento náboj je konstruována například ukrajinská odstřelovačská puška Z-008. A pokud jde o balíček s jídlem, mohl by Pilger vědět, že Američané v březnu poslali ukrajinské armádě 300 000 těchto konzerv. Fotografie tedy sama o sobě nedokazuje vůbec nic.

"War Party" v USA je ve výrazné menšině a to co předvádí šéf CIA John Brennan není rozhodně pokus zatáhnout kohokoliv do "plnotučné" války na Ukrajině. Už proto, že by Spojené státy nepřetržitě válčící od roku 2001 a v daném geografickém prostoru čelící ohromným logistickým výzvám, zatímco Moskva by působila nedaleko zásobovacích základen, velmi pravděpodobně takovou válku prohrály.

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 14.5. 2014