"Mé čtyři dcery jsou v Saúdské Arábii léta vězněny," protestuje bývalá manželka saúdského krále

11. 3. 2014



Ve svém prvním, exkluzivním televizním rozhovoru pro Channel Four News svědčila bývalá manželka krále Abdullaha ze Saúdské Arábie, že její čtyři dcery jsou dlouhá léta vězněny v rozpadávajícím se královském paláci v městě Jeddah. Bývalá králova manželka v rozhovoru zveřejnila pozoruhodné informace o saúdské vládnoucí dynastii, která má v zemi už 80 let absolutní moc.

Princezna Alanoud Al Fayez se provdala za krále Abdullaha ve věku 15 let. Byla to svatba, kterou zorganizoval její strýc a svého budoucího manžela viděla princezna teprve ve svatební den. Brzy porodila čtyři dcery, princezny Sahar, Maha, Hala a Jawaher, ale žádného syna.

Dívky měly privilegované dětství - jezdily lyžovat do Alp a na cesty do zahraničí. Jenže když se s jejich matkou král rozvedl, situace se zhoršila a královna nakonec uprchla do Londýna.

Po dobu posledních 13 let jsou královniny dcery vězněny v královském paláci v městě Jeddah. Nesměji z domu odejít bez ozbrojených stráží a nesmějí vycestovat ze země.

Matka je už neviděla deset let. Říká: "Jsou opravdu ve strašlivém stavu, zejména Jawaher a Sahar. Ta mi říká: 'Maminko, snažíme si zachovat ze všech sil zdravý rozum. Z posledních sil se přidržují při životě. Nezaslouží si, co se jim stalo."

Královna komunikuje s nejstarší dcerou emailem. Otec dívkám vyhrožuje, že nikdy nebudou propuštěny a po jeho smrti je dál budou věznit jejich bratři.

Sahar odeslala matce dlouhý email s jejími názory na saúdskou společnost: "Ženy a děti v Saúdské Arábii jsou terorizovány a zneužívány, zatímco muži - jejich strážci - mají výsady, které jim v případech domácího týrání dávají soudy. Princové a členové vládnoucí elity jsou chráněni a oběti a jejich rodiny trpí nespravedlností."

Matka zkusila už všechno ve snaze dosáhnout propuštění svých dcer. Její právníci požádali, aby směli princezny v Saúdské Arábii navštívit a kontaktovali i mimořádného zpravodaje OSN pro lidská práva.

Matka je zejména znepokojena stavem princezny Haly, která trpí extremní anorexií a má psychické problémy. Tvrdí, že byla uvězněna poté, co získala zaměstnání v místní nemocnici a protestovala proti porušování lidských práv.

Channel Four News předložily všechny tyto stížnosti saúdskému velvyslanectví v Londýně, to však nereagovalo.

Saúdská vládnoucí dynastie je nejtajnůstkářskou mocenskou strukturou na celém světě. Králi Abdullahovi je nyní zřejmě 89 let a má bohatství odhadované na 11 miliard liber. Západ ho oslavuje a miluje.

Anglický princ Charles navštívil Saúdskou Arábii před několika týdny a prezident Obama tam poletí tento měsíc. Princezny poukazují na to, že svět mlčí ohledně porušování lidských práv v Saúdské Arábii, ignoruje především týrání žen.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 11.3. 2014