Pro slepičí kvoč

7. 12. 2012 / Michal Kesudis

Britské listy zveřejnily článek svého čtenáře, Václava Rybáře, ve kterém, bez jakékoli znalosti vnitřních poměrů v komunistické straně, vztahů mezi straníky, sympatizanty a voliči, spekuluje a z pomyslné křišťálové koule věští, co se stane. Věřím, že pár slov komunistického straníka, sice jen řadového a registrovaného teprve pět let, budou ostatními čtenáři vzaty v úvahu.

Pan Rybář předvídá taktiku, se kterou KSČM do prezidentských voleb půjde a naznačuje, že voliči provedou, poslušně a bez vlastní vůle, co jim Strana nařídí. Pan Rybář se mýlí. Takovou poslušností se v současnosti nevyznačují ani sami straníci a vedení Strany, i kdyby chtělo, nic takového nařizovat nemůže.

Na členských schůzích se o prezidentských volbách diskutuje. Jsou slyšet hlasy pro toho či onoho kandidáta a je slyšet i ten hlas, prozatím menšinový, že by bylo vůbec nejlepší úřad prezidenta zrušit, neboť prezident ČR nedisponuje žádnými pravomocemi, které by nebylo možno přerozdělit mezi jiné ústavní činitele.

Nutno připomenout dvě věci. Za prvé: příští volba bude volbou přímou a tajnou. Za druhé: ustanovení o demokratickém centralismu, požadující bezpodmínečné podřízení se menšiny většině, se ve stranických stanovách nenalézá. Diskuse straníků samy o sobě, třeba by byly sebebouřlivější, nemohou žádnou volební disciplínu vynutit. Platí-li volnost a svoboda volby pro straníky, platí stejně tak i pro sympatizanty a voliče.

Pan Rybář si svoje předpovědi vycucal z prstu. To je jasné. Nejasnou zůstává pouze jeho motivace...

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 7.12. 2012