Němečtí novináři jsou pobouřeni nátlakem politiků na média

30. 10. 2012

Politici bavorské CSU přinejmenším několikrát vyvíjeli nátlak na média, která proto nepublikovala materiály kritizující tuto stranu. Případ stál mluvčího strany kariéru, opozice hovoří o vyšetřovací komisi a novináři jsou pobouřeni.

Mluvčí CSU Hans Michael Strepp se před týdnem pokoušel zprávami SMS a telefonicky ovlivnit vysílání televize ZDF, druhého německého veřejnoprávního kanálu. Vyhrožoval editorovi advokátem. Komunikace byla publikována a Strepp musel rezignovat.

Jeho nadřízený, bavorský premiér Horst Seehofer, nejprve ujistil veřejnost, že prý telefonáty nemají nic společného s porušováním lodských práv. Strepp ve čtvrtek rezignoval, jenže věc neutichla. Na podobný nátlak si začala stěžovat i regionální bavorská televize BR, a vyšlo rovněž najevo, že ovlivňována byla i redakce listu Spiegel.

Přitom málokdo věří, že by exmluvčí CSU takto jednal na vlastní pěst, bez schválení předsedou strany.

Opoziční SPD vyhrožuje ustavením vyšetřovací komise, a pobouřena je i liberální strana FDP, s níž je CSU v koalici na zemské i spolkové úrovni. Celá věc upozorňuje na fakt, že hranice mezi světem médií a světem politiky je velice tenká a lobbisté ji stále překračují.

Podrobnosti v polštině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 30.10. 2012