Sekulární Američané se obávají možné prezidentské kandidatury evangelikálského guvernéra z Texasu

8. 8. 2011

Více než 30 000 Američanů se v sobotu účastnilo v Houstonu dne modliteb a postu. Cílem akce bylo "zastavit úpadek Spojených států". Sedmihodinový maraton byl směsicí křesťanského revivalismu a tvrdé předvolební reklamy.

Sobotní obří akce byla dalším krokem texaského evangelikálského guvernéra Ricka Perryho k vstupu do americké prezidentské kampaně. Texaský guvernér se poprvé dostal do celostátních amerických médií. Na akci bylo přítomno 250 reportérů a televizních kamer.

Akce Perrymu zajistila podporu křesťanského evangelikálského hnutí. Perrymu je 61 let a zřejmě se stane vážným Obamovým soupeřem v předvolební prezidentské kampani.

American Family Association (Americká asociace pro rodinu), která provozuje síť 200 rozhlasových stanic a Southern Poverty Law Centre ji charakterizuje jako "nenávistnou organizaci" pro její postoj k homosexuálům, poskytla organizátorům sobotní akce v Houstonu milion dolarů.

Akce v Houstonu se účastnil i šéf Cornerstone Church, který se stal nechvalně známý svým prohlášením, že hurikán Katrina byl boží pomstou hříšnému New Orleansu a že si židi zavinili holocaust sami. Přijel se 700 stoupenci.

Světští Američané se obávají, že deziluze americké levice s Obamou může vést k Perryho vítězství v prezidentských volbách.

Perryho předchozí pokusy zaangažovat ve své kampani Pánaboha nebyly vždy úspěšné. V dubnu Perry zorganizoval třídenní vigilli, kdy se lidé modlili v Texasu za déšť. Modlitby však nebyly zodpovězeny a Texas stále trpí největším suchem od r. 1895.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 8.8. 2011