Vyhlídky továren poháněných solárním teplem

3. 8. 2011

Většina hovorů o obnovitelných energiích je zaměřena na výrobu elektřiny. Nicméně většina energie, kterou potřebujeme, má formu tepla, jež solární panely a větrné turbíny nedokážou efektivně vyrobit. K pohonu průmyslových procesů jako je výroba chemikálií, tavení kovů nebo produkce mikročipů potřebujeme obnovitelný zdroj termální energie. Zde může být řešením přímé užití solární energie, které vytváří možnost stavět zařízení využívající pouze obnovitelné zdroje - a tím otvírá i cestu k plně udržitelné průmyslové civilizaci.

Problém spočívá v tom, že solární technologii většinou používáme ke špatným účelům. V dnešní solární tepelné elektrárně je solární energie přeměněna v páru a ta následně v turbogenerátoru zase v elektřinu. Tento proces je stejně neúčinný jako přeměna elektřiny v teplo: Dvě třetiny celkové počáteční energie jsou ztraceny. A to je také hlavním důvodem, proč má využití solární termální energie k výrobě elektřiny přijatelné náklady jedině v pouštích.

Pokud bychom ale využívali přímo koncentrované sluneční teplo, místo abychom ho transformovali v jinou formu energie, pak by taková technologie disponovala třikrát větším množstvím energie a byla levná kdekoliv na Zemi.

Klíčový je fakt, že sluneční teplo lze využívat přímo, takže může konkurovat spalování fosilních paliv.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 3.8. 2011