Bernanke vyjádřil obavy z vývoje americké ekonomiky

23. 6. 2011

Pokračující obtíže americké ekonomiky nevyvolávají starosti pouze mezi obyčejnými Američany. Také šéf Federálního rezervního systému Ben Bernanke je znepokojen zhoršováním kondice ekonomiky, které podle něj bude pokračovat i napřesrok, a prohlásil svá původní očekávání za příliš optimistická.

Podle Bernankeho Fed přesně neví, proč se ekonomice stále ještě nedaří tak dobře, jak očekával. Fed snížil svůj odhad letošního ekonomického růstu z 2,9% na 2,7% a odhad na příští rok posunul z rozpětí 3,5-4,2% na 3,3-3,7%. Také odhad nezaměstnanosti se zvýšil.

Fed už netrvá na tom, že potíže americké ekonomiky jsou pouze přechodného charakteru, způsobené cenami energií, klimatickými vlivy a zemětřesením v Japonsku. Šéf Fedu má nyní za to, že potíže jsou složitější a potenciálně trvalejšího charakteru.

Špatné zprávy z ekonomiky způsobují prezidentu Obamovi politické škody. Poprvé v letošním roce šetření AP-GfK ukázalo, že méně než polovina dotazovaných se domnívá, že si prezident zaslouží být znovuzvolen. Zatímco po zabití bin Ládina schvalovalo práci prezidenta 60% dotazovaných, nyní podpora opět klesla na 52%.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 23.6. 2011