Britská vláda pod tlakem strachu z geneticky modifikovaných potravin
Hlavním tématem dne britského tisku byla v pondělí stále ještě debata o možném nebezpečí geneticky modifikovaných potravin. Toto téma se vyskytlo v pondělí na titulních stranách většiny britských deníků. Kontroverze vznikla, když minulý týden podpořilo dvacet vysoce renomovaných vědců z různých zemí světa znepokojivá zjištění odborníka z jednoho státem financovaného institutu v Aberdeenu, podle něhož geneticky modifikované brambory poškodily zdraví krys. Podrobnosti jsou v BL zde.
Deník Guardian informoval o tom, že britská vláda čelí tlaku od vlastních ministrů, kteří požadují, aby byla založena komise, která by zkoumala experimenty v této věci a "podpořila klesající důvěru, že vláda naslouchá v této kontroverzní záležitosti všem argumentům".
Daily Telegraph v pondělí napsal, že se mediální propagandisté britské vlády bezúspěšně snažili do novin prosadit článek, od údajně nezávislého "odborníka" dr. Jonathana Jonese, který argumentuje pro geneticky modifikované potraviny. Daily Telegraph dodává, že prý podporu pro vědce z Aberdeenu, dr. Arpada Pusztaie, zorganizovala organizace Přátele Země.
Deník Daily Mail konstatoval, že britští vládní inspektoři kvality potravin objevili "problémy s alespoň 70 britskými laboratořemi, kde se provádějí testy geneticky modifikovaných plodin." Polobulvární noviny dodávají: "Vládnou obavy, že by to mohlo vést k vzniku nezničitelného superplevele, který by uškrtil venkov a zlikvidoval faunu a fćóru."
Znepokojující je zpráva v deníku The Express, založená na analýze ekologické organizace Greenpeace. Noviny konstatují: "Vědci se snaží vytvořit doslova potravu pro Frankensteina - plodiny a zvířata s lidskými geny. Kritikové poukazují na to, že by nás to proměnilo v kanibaly."
Podle deníku The Express zažádaly biotechnologické podniky o patenty na procedury, v jejichž rámci se mají přesunovat lidské geny do brambor, do rajčat a do tabáku, aby tyto plodiny lépe vydržely znečištění životního prostředí.