Nezájem v ČR o problém geneticky modifikovaných potravin? Je zajímavé, že britská diskuse o potenciálním nebezpečí geneticky modifikovaných potravin, která se ovšem přímo týká i ČR, čtenáře BL přiliš nezaujala. Proč to je, že v Británii je to už mnoho dní zpráva s palcovými titulky, a čtenáři v ČR si článek většinou neotevřou? Protože si myslí, že se jich to netýká, že do ČR se žádné geneticky modifikované potraviny nedovážejí? Anebo se domnívají, že se s tím stejně nedá nic dělat, že na něco umřít musíme? Rádi zveřejníme vysvětlení od čtenářů.
Jedna čtenářka k tomu napsala: Pokud se vyspely svet odvrati od geneticky modifikovanych potravin, bude to asi
znamenat jedinou vec - vyvezou je k nam. (Jako se nyni deje treba s
cigaretami.)
Nemyslim, ze
vsechny geneticky modifikovane potraviny budou pro vsechny lidi skodlive,
ale ze pro urcite lidi predstavuji potencialni nebezpeci (minimalne
alergii). A je sproste, ze si lide nemohou vybrat, zda je chteji jist anebo
ne. Co by to mohlo udelat s ekosystemy, radeji ani nepremyslim.
Nedovedu odhadnout, jakym mechanismem poskozoval lektin v uvadenych
experimentech krysy. Lektiny jsou latky, ktere stimuluji rust bilych
krvinek - mozna tam doslo k nejake aberantni hyperstimulaci, ale to je jen
spekulace.