5. 11. 2001
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
5. 11. 2001

Válka v Afghánistánu: Jak se pokusy manipulovat média Blairovi vymstily

Britská vláda zjistila, že podpora pro bombardování Afghánistánu klesá, a tak se úřad Tonyho Blaira pokusil manipulací vyvolat podporu sdělovacích prostředků. Vymstilo se to a ztratil u britských médií kredibilitu, napsal v pátek v mediální příloze listu Guardian jeho komentátor Mark Borkowski, který si také povšiml, že si Pentagon najal pro vytvoření "pozitivního obrazu války" PR firmu. Článek shrnujeme.

Tony Blair udělal velkou chybu, píše komentátor, že svůj úterní projev, jehož cílem bylo posílit nadšení národa pro válku, už od minulé neděle velmi intenzivně inzeroval. Takže když konečně v úterý začal hovořit, jeho projev už dávno většina novin rozebrala a Blairovo vystoupení už nebylo zprávou. Tak komentátoři ignorovali, co Blair říká, a soustředili se a analýzu jeho stylu, jeho triků a jeho nedostatků.

Blair v úterý svůj projev přednesl ve středisku Červeného kříže, ale sdělovací prostředky se soustředily namísto na jeho projev především na aktivisty, kteří v ulicích před tímto střediskem protestovali proti bombardování Afghánistánu. Záběry protestujících postarších dam, které odvlékají policisté, absolutně zdiskreditovaly Blairova slova. Bylo totiž zjevné, že proti válce v Afghánistánu protestují středostavovské penzistky, nikoliv profesionální extremističtí aktivisté.

Podle komentátora listu Guardian byl tím dokončen proces diskreditace politického PR, a pro vládu to přišlo v tu nejhorší možnou dobu. Sdělovací prostředky se totiž nyní začaly zaměřova t na úsilí vlády manipulovat veřejnost. Novináři už poslušně neopisují, co jim vláda sdělí na tiskových konferencích. Neposlouchají příkazy a vypukla otevřená válka.

Otevřený konflikt v minulých dnech vznikl, když vyšlo najevo, že vláda informovala bulvární deník Sun exkluzivně o tom, kdy se mají konat příští všeobecné volby. [Britská vláda má právo si určovat po uplynutí větší části volebního období, v rozmezí několika měsíců, kdy uspořádat všeobecné volby, pozn. JČ]

To se vůbec nelíbilo bulvárnímu listu Daily Mirror, jehož je deník Sun přímým konkurentem, a ten zahájil otevřený odpor proti deníku Sun i britské vládě titulní stranou, kterou celou pokryl titulek "TATO VÁLKA JE PODVOD". Uvnitř listu zaútočil přesvědčivě John Pilger na bombardování Afghánistánu. Pilger je obávaný protivník pro každého profesora vládní propagandy, nemluvě o řadových vládních pěšácích.

To, že se Pilger projevil v médiích tak silně, je známkou, že v britských sdělovacích prostředcích došlo k obrovskému pohybu. To, jak britská vláda minulý týden pokazila komunikaci se sdělovacími prostředky, znamenalo, že se tisk octl na válečné stezce. Najednou všichni píší energické, ostře kritické analýzy - provládní propaganda je zdiskreditována.

Hrubé vládní pokusy média manipulovat vedly v Británii ke ztrátě důvěry v britské politické představitele i v samotnou nynější válku.

Nechuť vůči vládní manipulaci se proměnila v otevřené pohrdání. Přijímali jsme vládní manipulaci, neochotně, píše komentátor Guardianu, když to bylo součástí domácí britské politiky, politiky na úrovni hřiště prvního stupně místní základní školy.

Teď ale musíme jednat na globálním jevišti. Je mašinérie v Downing Street toho schopná?

Pentagon najímá PR agenturu

Ale on toho asi není schopen nikdo. Pentagon si myslí, že pro něj vytvoří pozitivní image Rendon Group.

Pentagon si najal tuto firmu (platí jí jen 2300 liber - tj. cca 120 000 Kč - denně) aby "bojovala proti dezinformacím" a zajistila, aby konflikt nebyl vnímán jako válka proti islámu. Rendon Group dělala propagandu pro vládu na Haiti. Je docela zajímavé, že zřejmě skoro polovina vedoucích pracovníků této firmy dřív pracovala v Bílém domě a v Kongresu.

Je to holt lukrativní, opustit politiku a pak prodávat své služby politikům, poznamenává komentátor.

A saúdská vláda uzavřela kontrakt s PR firmou Burston Marsteller pro to, aby firma poskytovala "poradenství ohledně problémů a zvládání krizí (krizová mediální komunikace)". Zní to znepokojivě.


Poznámka ŠOK:
Z jiných zdrojů víme, že agentura The Rendon Group byla Pentagonem vybrána přímo - bez výběrového řízení, smlouva byla podepsána na 120 dní s možností prodloužení na jeden rok (důležitá informace - a pak že se jedná o "bleskovou válku proti teroristům - sic!), cena byla sjednána na 276 000 liber (cca 14, 7 M Kč). Agentura bude pro Pentagon monitorovat tisk v 79 zemích světa, bude provozovat "protiteroristickou" webovou stránku. Někteří pracovníci jsou deziformační odborníci z bývalé administrativy Billa Clintona. Firma Rendon Group pracovala v minulých letech pro CIA na "Kauze Saddám" a doporučovala uprostřed války v Zálivu podporovat protisaddámovskou opozici. Její záměry zkrachovaly, k výraznějšímu odporu proti Saddámu Husajnovi nedošlo.

Pobočka PR firmy saúdské vlády v ČR - Donath Burston Marsteller, má mj. na starosti PR Ronalda Laudera v jeho sporech s ČR a Vladimírem Železným.

                 
Obsah vydání       5. 11. 2001
5. 11. 2001 Le Figaro: "Letos v červenci se setkali s bin Ladenem agenti CIA"
5. 11. 2001 Zpověď extremistova Tomáš  Pecina
5. 11. 2001 Věděla CIA o útocích z 11. září předem?
5. 11. 2001 Válka v Afghánistánu: Jak se pokusy manipulovat média Blairovi vymstily
5. 11. 2001 Úřadu vyšetřování: Vaše předvolání je nezákonné, nejsem povinen vysvětlovat své články policii! Tomáš  Pecina
5. 11. 2001 Ministru Grossovi: Nedovolte stíhání novinářů pro jejich názory Tomáš  Pecina
5. 11. 2001 Kterak převlékati se za vyvolavače biřicům se nevyplácí Štěpán  Kotrba
5. 11. 2001 Mafie z Tikrítu: Jak se dostal Saddám Husajn vražděním k moci Fabiano  Golgo
5. 11. 2001 Zabiba a král: Saddám Husajn a jeho kulturní výboje
2. 11. 2001 ODS se po vítězství v ČT zajímá i o TV 3
2. 11. 2001 Své alma mater s láskou: BIS Tomáš  Pecina
2. 11. 2001 Dohodli se Bush a Putin o možném užití jaderných zbraní?
5. 11. 2001 Policie mlčí: Byl kromě Aleše Rozehnala zatčen i Vladimír Železný?