Německý miliardář: Integrace uprchlíků do vašich firem je vám ku prospěchu

9. 1. 2017

Německý miliardář Ralph Dommermuth poukazuje na to, že úsilí integrovat uprchlíky do německých firem má pro ně hospodářský prospěch

Donnermuth je zakladatelem a ředitelem firmu United Internet, největšího německého poskytovatele internetových služeb. Rozhodl se vytvořit platformu pro německé podniky, na jejímž základě by byli schopny sloučit své zdroje a od roku 2015 integrovat migranty do svých podniků. Iniciativa má název Wir Zusammen a vznikla v únoru. Jejími zakladateli bylo 36 německých firem, včetně Deutsche Post, Deutsche Telekom a Deutsche Bank.

Od té doby se účastníky iniciativy stalo 150 firem, z nichž více než polovina je citována na německém burzovním index DAX. Mezi nimi jsou firmy jako Google, McDonald's a Procter and Gamble.

Organizace Wir Zusammen povzbuzuje podniky, aby sdílely své úsilí ve snaze získat pro migranty pracovní místa a učňovská místa, poskytovaly jim jazykovou výuku, ubytování a třeba s nimi občas hrály fotbal.

Do prosince 2016 umístila platforma Wir Zussammen 2800 migrantů do podniků na praxi, 630 do učňovských mít a 557 do pracovních míst na plný úvazek. Asi 16 900 školitelů pomáhá migrantům s jazykovou přípravou, s psaním životopisů a žádostí o zaměstnání.

Dommermuth si přeje, aby iniciativa pocházela od řadových zaměstnanců. Firma ThyssenKrupp se proto dotázala svých zaměstnanců, zda jsou ochotni pomoci uprchlíkům. Souhlasili a tato ocelárna vytvořila 150 učňovských míst a 230 přípravných pracovních míst jen pro uprchlíky.

Donnermuth přiznává, že dosud vzniklo relativně málo nových pracovních míst. Avšak zdůrazňuje, že integrace a jazyková a profesní příprava jsou důležité první kroky.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 11.1. 2017