Televizní seriál, který r. 1987 předpověděl, že Rusko ovládne Ameriku

10. 1. 2017



Pokud se vám zdá, že zvolení amerického prezidenta za pomoci ruského zásahu je neuvěřitelné, máte téměř pravdu, píše server Politico. Přesně před třiceti lety, v roce 1987, odvysílala americká televize ABC minisérii, která líčila život 10 let poté, co Sovětský svaz zmanipuloval volby amerického prezidenta. Seriál byl tehdy neúspěšný a byl považován za nerealistický. Dnes je velmi znepokojující ho sledovat. Jeho poslání je dnes relevantnější než kdy předtím: Podařilo se jim to, protože jsme jim to dovolili.

V seriálu "Amerika" z roku 1987 byla ustavena v roce 1988 v USA loutková prosovětská vláda po podvodných volbách, kdy oba kandidáti byly loutky Sovětského svazu. V roce 1997 bylo 50 amerických států nahrazeno 12 "administrativními oblastmi". Zrušeny byly komunikační systémy, aby spolu Američané nemohli komunikovat. Americká armáda byla rozpuštěna - na americkém území hlídkují "mimořádné jednotky OSN", ovládané Sovětským svazem. Disidentům je vymýván mozek v Lidové nemocnici akceptace. Starší Američané si stěžují na nedostatek potravin a na ztrátu svého někdejšíhop života, ale jsou smířeni se svým osudem. Děti se ve školách vyučují, že jejich předchůdci byli "násilníci", kteří jen zabíjeli Indiány, vykořisťovali dělníky a odsunovali ty, kdo už nemohli pracovat, do brlohů, aby tam zemřeli. Lincoln je stále obdivován, ale spolu s Leninem.-

Jak je možné, že Sovětský svaz byl schopen ovládnout Ameriku? Někteří lidé poukazují na ekonomiku, zejména úpadek amerického průmyslu. "Chtěli zemi, tkerá už neuměla nic vyrábět. Byli jsme k tomu na dobré cestě." Jiným vysvětlením bylo, že se Američané vzdali, protože už měli dost chronické nerovnosti. Dalším vysvětlením bylo, že Američané začali být příliš zbabělí a sobečtí na to, aby začali hájit demokracii. "Ztratila jsem víru ve všechny. Nikdo nechtěl nic riskovat pro nikoho druhého. Všichni se báli, že přijdou o to, co mají. Věděli, že je jejich situace zlá. Báli se, že se ještě zhorší."

Seriál v roce 1987 kritizovala recenze v New York Times. Autor napsal: "Představa, že by se Spojené státy mohly rozložit jen v důsledku morální chabosti - je absolutně nerealistická." Šokující je, že dnes už to nerealisticky nepůsobí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 12.1. 2017