Řečtí soudci rozhodli, že Turecko není bezpečnou zemí

21. 5. 2016

Řečtí soudci vydali verdikt, že syrský azylant nesmí být deportován zpět do Turecka, protože Turecko není bezpečnou zemí. Amnesty International zdůrazňuje, že toto soudní rozhodnutí zpochybnilo celou dohodu EU s Řeckem o návratu uprchlíků do Turecka.

AI poukazuje na to, že uprchlíci v Turecku nemají základní lidská práva a že jim hrozí riziko deportace do Sýrie.

Téhož dne, kdy byl vydán rozsudek řeckých soudců, deportovaly řecké a evropské úřady zpět do Turecka 51 migrantů.

Podle dohody uzavřené mezi Tureckem a EU mohou být migranti přicházející do Řecka deportováni zpět do Turecka, pokud tam nepožádají o azyl anebo pokud je jejich žádost o azyl odmítnuta. Od března, kdy byla tato dohoda uzavřena, bylo deportováno více než 400 osob.

Nyní rozhodl výbor řeckých soudců, že jeden syrský žadatel o azyl nesmí být do Turecka deportován.

Mluvčí Amnesty International Giorgos Kosmopoulos sdělil BBC, že Turecko v současnosti neposkytuje uprchlíků a migrantům ochranu na úrovni standardů Úmluvy o uprchlících. "Dokud se Turecko nestane bezpečnou zemí, nikdo tam nesmí být deportován," dodal.

Migranti v Turecku nemají přístup k práci, ke zdravotnictví ani k rodinnému životu a "Turecko velký počet uprchlíků vrací do Sýrie".

"Evropská unie by měla zrušit dohodu s Tureckem a uprchlíci by měli být rozděleni do jiných evropských zemí bezpečně a při respektování lidské důstojnosti," dodal Kosmopoulos.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 20.5. 2016