Šéf ČSSD chce jít doleva - kudy to ale je?

26. 4. 2016 / Boris Cvek

Premiér a předseda České strany sociálně demokratické chce, pod dojmem, jaký na něj udělal americký kandidát v primárkách Demokratické strany Bernie Sanders, otočit svou stranu doleva. V českých poměrech je to ovšem schizofrenní situace.

Všeobecně se uznává, že nalevo od ČSSD je komunistická strana, která se spolu s Václavem Klausem, Milošem Zemanem a velkou částí ODS i ČSSD cítí blíže ruskému režimu prezidenta Putina, v němž vládnou velkokapitalističtí oligarchové (Putin zničil jen ty oligarchy, kteří šli proti němu, nikoli ty, kteří se přidali) a pravoslavná církev, než západním stranám levicového humanismu. Putin vyhlásil svůj režim jako globálního vůdce světového konzervatismu.

Pro velkou část českého levicového elektorátu je levicový kandidát Donald Trump neboli Miloš Zeman, nikoli Bernie Sanders. Pokud by na druhou stranu chtěl někdo chápat jako levici evropský integrační projekt, založený na sociálnímu státu, na emancipačním hnutí, na vládě práva a na ochraně menšin, tak je paradoxně TOP09 výrazně levicovější stranou než KSČM. V ČSSD by tak mohly vzniknout dvě levicové frakce: jedna prozemanovská, druhá prozápadní. Že Sobotka je prozápadní, o tom není pochyb, je však otázkou, zda by jeho frakce byla většinová.

Z dnešního pohledu jsou tradiční témata, která dělila slušné evropské strany na pravici a na levici, poněkud nepodstatná. Dělící linie vede jinudy. Je to linie napříč společnostmi a je patrná všude, např. i v katolické církvi. Pokud Sobotka bude chtít otočit stranu směrem k Sandersovi, roztrhne ji podél osy postoje vůči prezidentu Zemanovi.

Spíše by podle mne měl přemýšlet nad tím, jak dosáhnout zvolení jiného prezidenta a uklidnění situace ve společnosti. Možná je ale jeho levicový obrat přípravou na vnitrostranický střet, který může přijít po krajských a v němž se proti němu může postavit zcela jiný levicový lídr, totiž Michal Hašek. Nakonec ČSSD, jejíž současnou podobu po posledních sněmovních volbách zachránil Andrej Babiš, může zaniknout v bratrovražedné válce o to, zda etalonem levicovosti je Zeman, nebo Sanders.

Sobotka otočí ČSSD více doleva. Okouzlil ho silně levicový americký demokrat Bernie Sanders ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 26.4. 2016