V Ekvádoru se demonstruje proti “diktatuře” Rafaela Correy

14. 8. 2015

Demonstranti vyšli do ekvádorských ulic, aby protestovali proti úpravám ústavy, které mají umožnit levicovému prezidentovi až čtyři funkční období. Correa se nechal slyšet, že pokus o paralyzování země generální stávkou selhal.

Correa je ve funkci od roku 2007 a stále častěji bývá kritizován za ústavní reformu, která by mu umožnila kandidovat znovu v roce 2017.

Nespokojenost posílilo oslabení ekonomiky v důsledku klesajících cen ropy.

Indiáni, kteří jsou zvlášť hlasitými kritiky, zablokovali silnice v šesti ze čtyřiadvaceti provincií, včetně Panamerické dálnice vedoucí do Peru.

“Vyhlásili jsme povstání. Correa u nás upadl v nemilost. Už nás nezastupuje,” prohlásil lídr protestů Carlos Perez, jeden z desítek domorodých Ekvádořanů, kteří cestovali 800 km do hlavního města Quita.

“Nepřejeme si nekonečné znovuzvolení, protože to by skončilo diktaturou,” řekl Perez novinářům.

Nicméně dopravní, vzdělávací a zdravotnické služby fungují normálně, navzdory výzvě ke generální stávce.

Na protesty dohlíží policisté, včetně 5 000 nasazených v ulicích hlavního města.

Před prezidentským úřadem proběhly provládní demonstrace, když Correa prohlásil, že by se protesty mohly zvrhnout v puč.

Dvaapadesátiletý politik býval nejpopulárnějším ekvádorským prezidentem za mnoho dekád, stavěl nemocnice, školy a silnice a zvyšoval sociální výdaje.

Jeho pokusy změnit ústavu, aby mohl zůstat u moci, však narazily na značný odpor, ačkoliv v Kongresu má pohodlnou většinu a může ústavní zákon schválit.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 14.8. 2015