Pravidelný týdenní přehled o událostech ve vzdělávání

Českému vzdělávání hrozí, že kvůli sporům ministrů přijde o miliardy

25. 5. 2015 / Bohumil Kartous

Spor mezi ministrem financí Andrejem Babišem a ministrem školství Marcelem Chládkem ohrožuje rozvoj vzdělávání v ČR. Zatímco Chládek chce navýšit rozpočet o 5 mld., Babiš chce výdaje na školství o 9 mld. snížit. Je pravděpodobné, že k tomu přispívá osobní animozita mezi oběma politiky, Babiš se dříve vyjádřil v tom smyslu, že by měl Chládek odejít. Rozpočet českého školství je dlouhodobě a výrazně pod úrovní průměru v OECD a velmi výrazně pod průměrem vyspělých zemí. Na téma "plenkové generace" vysokoškoláků se začala vést pozoruhodná diskuse na Britských listech i v zahraničí. Více v pravidelném týdenním souhrnu Beduin, připravovaném vzdělávacím think-tankem EDUin

Témata týdne:

Konzervativní iniciativa Výbor na ochranu rodičovských práv organizuje petici namířenou proti záměrům ministra Chládka. 

Kritický komentář k záměru povinných čipů publikoval Martin Fendrych (ČRo). 

Kritiku Marcela Chládka ve věci jeho xenofobních názorů a snahy obstruovat inkluzi napsal Jiří Leschtina (HN). 

Kolem Marcela Chládka je dle komentáře Respektu v poslední době velmi horko a údajně se chystá odejít

Ondřej Šteffl v komentáři pro LN argumentuje, že zhoršující se výsledky státních maturit v posledních třech letech jsou pravděpodobně způsobeny nevyvážeností testů. 

Možnost odebírat tituly, akreditace na školu a další změny novely zákona o VŠ přináší Týden.cz. 

Miloš Zeman podepsal novelu č. 247/ 2014 Sb. o poskytování služby péče o dítě v dětské skupině, která umožňuje další existenci lesních školek i jiných organizací pracujících s předškoláky. 

Právo upozorňuje na ubývající pestrost vzdělávání na ZŠ.

Výrok týdne:

„Nechápu, jak k tomu ministr došel, nic takového novela neumožní.“ Předseda Rady vysokých škol Jakub Fischer k interpretaci Marcela Chládka, že nový zákon o VŠ umožní snížit počet vysokých škol (Respekt č. 21). Článek zpochybňuje potřebu omezovat počet VŠ i to, že by tento krok zvýšil kvalitu VŠ studia v ČR.

Novinky (výběr ze zajímavých událostí)




  • Jsou pedagogické fakulty nefunkční? Lukáš Šlehofer (Scio) zveřejnil na firemním blogu 7 důvodů, které podle něho zapříčiňují nefunkčnost pedagogických fakult. Tomáš Bederka, předseda studentského spolku Agora na PedF UK, v rozhovoru pro Britské listy částečně souhlasí, poukazuje však na pozitivní trend v posledních letech: aktivitu samotných studentů. Jedním z demotivujících faktorů je podle něj nízké ohodnocení učitelů a nemožnost kariérního růstu. S podporou děkanů ped. fakult žádají školské odbory 5% navýšení platů (ČTK). Podle informací MŠMT se průměrný plat učitelů v regionálním školství pohybuje pod republikovým průměrem (Aktuálně.cz).

Inspirace z (a do) praxe

Akce tohoto a příštího týdne (výběr z EDUkalendáře)

  • Pojďte do školky! Konference k předškolnímu vzdělávání dětí ze sociálně nepodnětného prostředí, 3. 6. 2015, Masarykova kolej, Thákurova 1, Praha.

  • Konzultace s Nadací Karla Janečka v EDUpointu. Přijďte se zeptat, zda by váš vzdělávací projekt mohl získat podporu. 2. 6. mezi 12 a 16, Staroměstské náměstí 4, Praha.

Vytisknout

Související články

Vládní boj o veřejné mínění ve věci lidských práv

28.4. 2015 / Bohumil Kartous

Podle zprávy Amnesty International vláda na podzim uznala, že český vzdělávací systém diskriminuje romské děti. Minimálně Jiří Dienstbier si to patrně pamatuje, protože se zprávou souhlasí. Ministr školství ale diskriminaci popírá. V českém veřejném ...

Obsah vydání | Pondělí 25.5. 2015