Jude Slávie?

15. 5. 2015

Fotbal mě nezajímá, ale fotbalového fanouška na ulici stoprocentně poznám. Minulý týden v Praze vtrhla do tramvaje početná skupinka opilých fotbalových fanoušků a skandovala bezpochyby antisemitská hesla (např. "zkurvený židi"). A potom taky pokřik, jehož smysl mi unikal (jude, jude, jude Slávie, jude Slávie...), píše Jiří Pospíšil.

Na Aktuálně.cz jsem narazil na článek s názvem "Skvělá atmosféra s Jude Slavie" ZDE. Tento článek má mj. vysvětlil (zřejmě nejen) mně neznámý pokřik.

Najdeme tam ale také "pozoruhodný" komentář:

"Podle Valy [..] nelze najít žádnou spojitost Slávie s Židy, která by tento pokřik opravňovala. „Bavil jsem se s historikem, který zjišťoval, proč ten pokřik vznikl a čím je podložený. A když se to vezme podle počtu funkcionářů v klubech, tak víc židovská je Sparta,“ konstatuje."

V článku rovněž najdeme vysvětlení fotbalového internacionála Luhového, podle kterého fanoušci antisemiti nejsou:

"Nevnímám to. Beru to jako kulisu," říká [Luhový] s tím, že podle něho se podobné projevy přeceňují. "Většina těch diváků, kteří křičí, nejsou antisemiti, jen se snaží ukázat, že mají navrch vůči soupeřovým fanouškům. Jeden druhého se jen snaží znehodnotit, ponížit."

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 15.5. 2015