Studie: V USA je bez domova více dětí než kdykoliv v historii

19. 11. 2014

Americké Národní centrum pro rodiny bez domova zpracovalo zprávu America’s Youngest Outcasts ZDE (pdf), která ukazuje, že kvůli vzestupu bídy a nerovnosti v posledních letech žilo v roce 2013 bez střechy nad hlavou přibližně 2,5 milionu amerických dětí. To v celostátním měřítku představuje každé třicáté dítě a znamená 8% nárůst proti roku 2012.

"Dětské bezdomovectví dosáhlo v Americe epidemických proporcí," říká doktorka Carmela DeCandia, ředitelka zadavatelské organizace. "Děti jsou bez domova do noci v každém městě, okrese a státu - v každé části naší země."

Na základě údajů federálních úřadů a dalších zdrojů rozlišených podle států analýza ukázala, že bezdomovectví mezi dětmi se liší v závislosti na geografii. Zpráva zahrnuje indexové pořadí založené na čtyřech základních kritériích: 1) rozsah dětského bezdomovectví (adjustováno k počtu obyvatelstva); 2) obecný blahobyt dětí; 3) riziko rodinného bezdomovectví; 4) státní politika vůči danému problému. Státy jsou řazeny za sebe v pořadí 1-50, nejlépe se umístily Minnesota, Nebraska a Massachusetts. Mezi nejhořší se naopak řadí Alabama, Mississippi a Kalifornie.

Zpráva uvádí hlavní faktory způsobující krizi, které zahrnují: 1) celostátně vysokou míru chudoby; 2) nedostatek dostupného bydlení; 3) pokračující dopad Velké recese; 4) rasové nerovnosti; 5) výzvy spojené s výchovou jedním rodičem; 6) způsob, jakým traumatické zkušenosti, zejména s domácím násilím, předcházejí a prodlužují bezdomovectví rodin.

Podle souhrnu studie:

Výzkum ukazuje, že děti bez domova jsou častěji hladové a nemocné. Nevědí, zda budou mít v noci střechu nad hlavou a co se přihodí jejich rodinám. Mnoho dětí bez domova má problémy ve škole, vykazuje absence, opakuje ročníky a zcela ze vzdělávacího procesu vypadává. Až 25% předškolních dětí bez domova má psychické problémy vyžadující lékařské vyšetření a když dosáhnou školního věku, je takových už 40%ˇ.

Dopady bezdomovectví na děti, zejména na malé, mohou vyvolat změny ve stavbě mozku, které narušují schopnost učení, emoční regulaci, kognitivní dovednosti a sociální vztahy. Stres zažívaný rodiči může přispívat k nestálosti pobytu, nezaměstnanosti, neefektivnímu rodičovství a špatnému zdraví.

Federální úřady mají za cíl eliminovat bezdomovectví mezi dětmi do roku 2020. Jak ale připomíná DeCandia, stávající politika nefunguje a pokud se nic nezmění, naopak hrozí, že se problém stane zcela neodstranitelným.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Související články

Bohatí jsou spokojenější

23.10. 2015

Kolik peněz činí člověka šťastným? Doposud se uvádělo, že 75 tisíc amerických dolarů ročně platí za magickou hranici materiálního štěstí. Nový laureát Nobelovy ceny za ekonomii Angus Deaton však tento úzus vyvrací.

Obsah vydání | Středa 19.11. 2014