Jestli dojde k vyvražďování, západní média budou opět mlčet

5. 8. 2014 / Karel Dolejší

Irácké menšiny vsadily na ochranu před islamisty ze strany kurdských ozbrojených oddílů (pešmergy). Po víkendu je ale více než jasné, že tento projekt selhává. Ale zatímco se křesťané mohou i v "chalífátu" vykoupit z trestu smrti daní, jiné skupiny považované za odpadlíky tuto možnost nemají. Pokud se jim z území obsazeného ISIL nepodaří včas uprchnout, budou jednoduše povražděny. Zpravodajské štáby světových agentur však o tom sotva přinesou podrobnější zprávy. Mají důležitější věci na práci.

Jazídové tvoří náboženské společenství kurdského jazyka a národnosti, o kterém průměrný Čech ví ještě tak nanejvýš díky filmové adaptaci Mayova brakového románu V říši stříbrného lva. V iráckém Kurdistánu žije Jazídů asi půl milionu, velká většina těch, co se po světě ještě udrželi. Diaspory v jiných zemích, včetně západních, jsou slabé, a tak lze bez nadsázky říci, že přežití tohoto unikátního synkretického náboženského společenství s předislámskými kořeny stojí a padá s jeho iráckou větví. Ta je ale po víkendu vydána na milost a nemilost fanatickým islamistům.

Čím se vlastně liší Jazídové od Palestinců? Je toho spousta: Jazídům reálně v bezprostřední budoucnosti hrozí vyhlazení, kdežto Palestinci trpí vážnými ztrátami při nepěkně vedené vojenské operaci úhlavního nepřítele, z ní se ale nicméně celkem jistě vzpamatují. Za druhé, nikoho nikdy nenapadlo pokusit se udělat z Jazídů ikonu západní levice, nejsou prostě "trendy". Za třetí, nemají vlivnou lobby ani v OSN, ani v Londýně, ani v Praze, ani kdekoliv jinde. Za čtvrté, kauza Jazídů se nenabízí k pranýřování západního imperialismu, protože o nich vesměs nikdo vůbec nic neví.

Za páté, v Iráku už se západní nutkavá potřeba "vylepšovat svět" vyčerpala a zhroutila, takže v podstatě tento region neumožňuje projekci další utopických nadějí; třebaže tu lidé trpí jako zvířata, nanejvýš ještě slouží jako odstrašující příklad. Kdežto Palestina na podobný pokus o "vylepšení" a "zachránění" podle západních receptů teprve čeká - a kdekdo si může malovat její budoucnost na růžovo.

Pokud budou Jazídové coby murtadún (odpadlíci od pravé víry) iráckými islamisty skutečně povražděni, možná se to dočtete ve svém oblíbeném listě s nepodstatným dvoutýdenním zpožděním někde v drobné zprávě na straně osm nebo dvanáct.

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 5.8. 2014