Ukrajinský prezident tvrdí, že "Rusko sestřelilo ukrajinské nákladní letadlo"

15. 7. 2014

Ukrajinský prezident Petro Porošenko tvrdí, že na východní Ukrajině se vojenských operací účastní aktivní důstojníci ruské armády poté, co bylo údajně sestřeleno nákladní letadlo An-26 nedaleko hranic.

V prohlášení na prezidentových internetových stránkách se praví, že letadlo údajně letělo v takové výši, že nemohlo být sestřeleno žádnými zbraněmi, které mají separatisté, a bylo "pravděpodobně" sestřeleno z ruského území.

Není bezprostředně známo, kolik vojenského personálu bylo na palubě, ale podle zpráv se některým osobám podařilo se z letadla katapultovat do bezpečí a spojit se s ústředím v Kyjevě.

Ruští politikové požadují chirurgické vojenské zásahy na ukrajinské území poté, co dělostřelecký granát, který údajně odpálily ukrajinské jednotky, dopadl v obytné oblasti na ruské straně hranice a usmrtil jednu osobu. Ruské ministerstvo zahraničí varovalo, že střelba bude mít "nezvratitelné následky" a Ukrajina tvrdí, že Rusové se prý podílejí na vojenských akcích na jejím území "otevřeněji než dříve".

Mluvčí Vladimíra Putina Dmitrij Peskov uvedl, že nepotvrzené zprávy o ruské pozemní invazi na Ukrajinu v nadcházejících 24 hodinách "jsou nesmysl".

V neděli večer zahájily ukrajinské jednotky novou ofenzívu na předměstí Luhansku ve snaze spojit se s vládními vojsky, kteří jsou už měsíc obklíčeni vzbouřenci na luhanském letišti.

Obě strany použily těžkou dělostřeleckou palbu v úporných bojích na jihovýchodě města, kterou krátce přerušily jen během finálového zápasu fotbalového mistrovství světa. Ukrajinská armáda tvrdí, že rozbila blokádu letiště.

Letecké údery a dělostřelecké granáty také zasáhly předměstí Luhansku. Mluvčí Luhanské lidové republiky uvedl, že několik civilistů bylo zraněno a tři usmrceni.

Ukrajinské jednotky také utrpěly ztráty. Na mostě nedaleko letiště ozbrojení vzbouřenci vykradli vypálené vládní vozidlo a obrněný transportér, v nichž hledali použitelné zbraně. Vozidla se stala předtím terčem útoku vzbouřenců. Vzbouřenci uvedli, že v potyčce přišli o dva muže. "Budeme je zabíjet tady a pak budeme zabíjet i v Kyjevě, poženeme je až do Ameriky," řekl jeden ozbrojenec deníku Guardian.

Ruští činitelé poněkud zmírnili svou rétoriku proti Ukrajině, ale státní ruská televize stále šíří tvrdou propagandu a srovnává události na Ukrajině s událostmi v nacistickém Německu.

Zvlášť silnou kontroverzi vyvolal o víkendu první program ruské státní televize, který odvysílal zprávu, podle níž ukrajinská armáda na hlavním náměstí ve Slavjansku ukřižovala tříletého chlapce. Žádní jiní novináři nenalezli důkazy takové akce a mluvčí ukrajinského ministerstva vnitra sdělila tiskové kanceláři AFP, že tato reportáž "následuje ve stopách Goebbelsových."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 15.7. 2014