Polka Merkelová má strach, že Evropa zmizí jako někdejší Inkové

10. 9. 2013

Pokud bude německá kancléřka Angela Merkelová 22. září znovu zvolena, stane se nejdéle setrvající ženou ve vrcholné státní funkci. Délkou svého funkčního období překoná i Margaret Thatcherovou. Angela Merkelová se mohla jmenovat Angela Kazmierczak.

Ze čtvrtiny je totiž Polka. Její dědeček se jmenoval Ludwig Kazmierczak a narodil se r. 1896 v Poznani. Oženil se s Berlíňankou a měli syna, otce Merkelové, který se jmenoval Horst Kazmierczak. Rodina se rozhodla ve třicátých letech dvacátého století poněmčit se a přijala jméno Kasner. Otec a syn konvertovali od katolicismu k protestantství, napsal v deníku Guardian Stefan Kornelius, zahraničněpolitický editor Süddeutsche Zeitung a autor knihy o Merkelové.

Po setkání s Merkelovou řekl překvapený premiér jedné země na jihovýchodě Evropy, že kancléřka nachází obdoby mezi osudem Evropské unie a dávnými Inky. Evropský hodnotový systém by se také mohl náhle rozložit a zmizet beze stopy. Merkelová se obává, že západní systém není dost silný. Demokracie, liberální tržní ekonomika a západní právní systém bojují v nové verzi studené války proti autoritářským, nedemokratickým, avšak hospodářsky silným systémům. Merkelová je z východního Německa a zažila naprostý rozklad východoněmeckého režimu. Chtěla by zabránit, aby se totéž stalo celé Evropě. Proto požaduje, aby se Evropa vzbudila a pracovala na svém ekonomickém oživení a na své konkurenceschopnosti - obává se, že Evropané její výzvy ke své škodě ignorují.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 10.9. 2013