Scotland Yard schválil plánované středeční protesty během středečního pohřbu Margaret Thatcherové

15. 4. 2013

Aktivisté, kteří plánují protestovat proti Margaret Thatcherové po trase jejího středečního pohřbu, dostali svolení od londýnské policie, že se smějí v době, kdy ulicemi bude projíždět pohřební průvod s rakví se Thatcherovou, vůči rakvi obrátit na ulici zády.

Londýnská policie opakovaně žádala osoby, plánující ve středu demonstrace proti Thatcherové, aby jí daly předem o těchto akcích vědět. Varovala, že občané, kteří způsobí "šikanování, znepokojení či hněv" jiným občanům, mohou být trestně stíhání podle odstavce 5 Zákona o veřejném pořádku.

Avšak Rebecca Lush Blumová, 41, z Hampshiru, která na facebooku vytvořila skupinu, apelující na Brity, aby se během pohřbu Thatcherové k její rakvi obrátili zády, uvedla, že hovořila s policií a dostala ujištění, že protest se bude smět konat v oblasti londýnského soudního dvora.

Od úmrtí Thatcherové vzniklo na facebooku několik skupin, které na středu organizují proti Thatcherové demonstrace, avšak policie nesdělila, kolik plánovaných protestů povolila.

V Británii také vznikla kontroverze ohledně písně z filmu z roku 1939 The Wizard of Oz pod názvem "Ding Dong: Čarodějnice je mrtvá". Dostala se na druhé místo v hitparádě populární písní Top Ten, avšak BBC ji poprvé v historii odmítla v neděli večer zahrát. Na zásah nového ředitele BBC Tonyho Halla přijala BBC kompromis, s tím, že se rozhodla na rockové stanici BBC Radio 1 odvysílat zprávu o tom, proč se tato píseň dostala tak vysoko v žebříčku Top Ten a odehrát z ní jen ukázku, nikoliv celou skladbu.

"BBC považuje tuto kampaň za nechutnou, avšak nezastává názor, že by píseň měla být zakázána. V neděli se v pořadu Top Ten odvysílá zpravodajská informace o tom, proč se tato píseň dostala tak vysoko v tomto žebříčku, a odehraje se ukázka z písně tak, jak jsme to už učinil v jiných zpravodajských pořadech," konstatuje prohlášení BBC. Ředitel BBC Tony Hall dodal, že podle jeho názoru by bylo nesprávné píseň celou zakázat, protože "svoboda projevu je důležitý princip a zákaz by písni jen poskytl větší publicitu".

Píseň má jen 51 sekund, ale BBC se rozhodla zahrát ještě kratší úrovek. Ředitel programu stanice BBC Radio 1 Ben Cooper přiznal, že rozhodnutí bylo "složitým kompromisem", vzhledem k tomu, jak se vzedmuly emoce na obou stranách.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 15.4. 2013