Omezení výběru vkladů na Kypru potrvá nejméně měsíc, politici si sníží platy

29. 3. 2013

Kyperská vláda varovala, že omezení výběru vkladů, jímž se snaží zabránit úniku kapitálu, potrvá déle, než se čekalo - přinejmenším měsíc. Paralyzovanou ostrovní ekonomiku to těžce zasáhne.

Ministr zahraničí Joannis Kasulides oznámil, že ochranný režim zahrnující limit pro výběr vkladů na úrovni 300 eur denně, bude v platnosti "zhruba měsíc", - pouhých 24 hodin poté, co bylo obyvatelstvu oznámeno, že potrvají pouze týden. Kontrola pohybu kapitálu, která je v eurozóně uplatňována poprvé, byla zavedena kvůli úniku finančních prostředků ze zbytků kyperského bankovního systému. Panují však obavy o "dočasnost" zmíněných opatření.

Podle Kasulida budou omezení odbourávána postupně a vyhodnocována každý den.

Únik kapitálu se stal pro Kypr vážným rizikem kvůli podmínkám záchranného balíku pro banky vyjednaného s EU, Evropskou centrální bankou a EU. Vkladatelé disponující částkou vyšší než 100 000 eur ztratí až 40% svých prostředků a aby vláda zabránila pokusům peníze z bank vyvést, zavedla řadu omezení, včetně limitu na hotovost při odjezdu ze země ve výši 1 000 eur.

Takřka žádná země, která takové kotroly zavedla, to neudělala pouze dočasně. Pozorovatelé varují, že takovéto kroky podrývají smysl měnové unie.

Prezident Nikos Anastasiades oznámil, že si sníží plat o čtvrtinu, zatímco vláda si jej sníží o pětinu - kvůli "solidaritě" s lidem země.

Kritici však poukazují na fakt, prezident coby bohatý právník vzdělaný v Británii nebude takovými úsporami prakticky sebeméně zasažen. V posledním daňovém přiznání Anastasiades přiznal majetek ve výši 500 000 eur, ačkoliv jeho právní firma již není aktivní.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 29.3. 2013