Jedy nejen v potravinách
18. 4. 2012
Nedávno se mi dostala do rukou pozoruhodná kniha "Doba jedová" od paní profesorky A. Strunecké a pana profesora J. Patočky.
Nosným tématem knihy jsou škodlivé látky v potravinách a nápojích (fluoridy, hliník, aspartam, glutamát, cholesterol, melamin, nikotin a "éčka") a v životním prostředí (dioxiny, bisfenoly, rtuť). Záběr knihy je ale mnohem širší -- autoři věnují samostatné kapitoly vitamínům, rizikům očkování, kosmetice, domácnosti a hormonům, píše čtenář Jiří Bátěk.
Osobně mě zaujaly kapitoly o aspartamu a glutamátu, o kterých bych se zde rád zmínil.
Aspartam (v potravinách má označení E 951) je umělé sladidlo objevené náhodou v roce 1965. Používá se téměř ve všech dietních nápojích, nízkoenergetických jogurtech apod. Bylo zjištěno, že vyvolává poškození trávicího ústrojí, jater a ledvin, způsobuje zažívací problémy, nevolnost, bolesti hlavy, nespavost, hyperaktivitu, depresi, bolesti svalů a kloubů, podporuje riziko vzniku rakoviny. Vědci a lékaři prohlašují, že toto sladidlo se nemělo vůbec na trhu objevit a jeho zavedení označují za zločin století.
Glutamát je často používán v hotových jídlech pro zvýraznění chuti. V potravinách má označení E 620-E625, ale (pozor!) skrývá se často pod označením "hydrolyzované proteiny", nebo "kvasničný či sojový extrakt".
Neměl by se vůbec vyskytovat ve výživě těhotných a kojících žen; poškozuje nervový systém. Způsobuje vývojové poruchy mozku, u dětí autismus, epileptické záchvaty.
Doslova se uvádí, že aspartam a glutamát jsou chutě, které zabíjí a jsou hrozbou naší civilizaci. Obě látky jsou důkazem, jak trh a peníze vítězí nad vědecky zjištěnými fakty.
Část kapitoly knihy se věnuje i energetickým nápojům, které autoři příliš nedoporučují. Obsahují kofein, taurin a mnohdy aspartam. Spíše by dávali přednost potravním doplňkům ve formě tablet (taurin) -- když už má někdo potřebu jej přijímat.
Autoři své poznatky opírají o bohatou pramennou literaturu, jsou zde odkazy na odborné články a zahraniční studie.
Udělali jsme s přítelkyní malou exkurzi do blízkého supermarketu, abychom zjistili, kde všude lze narazit na tyto "lahůdky". Zde výsledek (nebere si nárok na úplnost):
Aspartam -- light jogurty, light limonády, šumivé nápoje v prášku, žvýkačky, některé bonbóny (pastilky)
Glutamát -- různé uzeniny, paštiky, sójové omáčky, masox, pytlíkové polévky, masové konzervy, bujóny pro zvýraznění chuti; při návštěvě čínské jídelny či restaurace nás glutamát nemine.
Osobně bych ještě upozornil na akrilamid. Tato látka je neurotoxická a karcinogenní. Můžeme ji najít v různých pokrmech, které mají vysoký obsah škrobu a jsou tepelně upravované na oleji. Vyskytuje se v oblíbených solených brambůrkách, hranolkách, vlastně ve všech obalovaných smažených jídlech.
Další chuťovkou je kyselina fosforečná (obsahují ho různé koly) a tavící soli (jsou v tavených sýrech). Obě tyto látky způsobují odvápňování kostí a mohou vést až k osteoporóze (onemocnění kostní tkáně, která vede ke zvýšení křehkosti kostí).
Každá z těchto látek by měla stačit k tomu, aby se každý člověk s určitých pudem sebezáchovy při setkání s ní třikrát pokřižoval a obloukem se jí vyhnul.
U potravin a nápojů, které obsahují výše uvedené látky, máme volbu -- přijímat je nebo ne. A volba je jen na nás.
VytisknoutObsah vydání | Středa 18.4. 2012
-
18.4. 2012 / O romské sbírce pro zraněného chlapce v Břeclavi18.4. 2012 / Itálie snížila růstový výhled na rok 201217.4. 2012 / Zprávy, které nemají názor18.4. 2012 / Romney snížil Obamův náskok na 4%18.4. 2012 / Británie: Hrůza! Učí naše děti čarodějnictví!18.4. 2012 / Pákistán propustí Bin Ládinovy vdovy a děti18.4. 2012 / Jedy nejen v potravinách2.4. 2012 / Hodně klesající tendence17.4. 2012 / Pozor, změna: daňové ráje jsou nyní dostupné všem17.4. 2012 / Protičeský rasismus ve Skotsku17.4. 2012 / Chci sloužit své vlasti jako ministr školství16.4. 2012 / Základní registry, aneb jak vyhodit miliardy oknem16.4. 2012 / Emil RumlOtevřený dopis poslancům Horníkové (ODS), Markové (KSČM), Orgoníkové (ČSSD) a Štětinovi (VV) -- a nejen jim29.3. 2012 / Hospodaření OSBL za únor 2012